INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

fogyasztás

energiaválság

számla

Hermeszné Gyenes Éva áll a radiátor mellett komlói lakásában 2014. december 2-án. Egy 300 milliméter vastagságú fővezeték kilyukadása miatt a város ötezer fogyasztója közül négyezerhez, köztük számos közintézményhez nem jut el a meleg víz.

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás

Infostart / MTI

Vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a fejlesztési hitelhez kapcsolódó önerő kiegészítéséhez a kis- és középvállalkozások.

A távhőszámlák után is jár az energiatámogatás: áram- és gázfogyasztásukon túl a távhőfelhasználásból származó költségnövekményük részleges kiváltására is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Azt írták, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság drasztikus áremelkedéshez vezetett Európában. A kormány a családokat az átlagfogyasztás szintjéig fenntartott rezsicsökkentéssel védi meg. A káros hatásoknak leginkább kitett energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások talpon maradását célzott támogatási program segíti.

A tájékoztatás szerint

a cégek negyedik negyedéves rezsiköltségeik növekményének feléhez igényelhetnek majd állami hozzájárulást.

A felhívás módosításával az áram- és gázszámlák többlete mellett a megemelkedett távhőkiadások részleges átvállalása is lehetővé vált.

A pályázóknak vállalniuk kell: 2024 végéig energiahatékonysági beruházást hajtanak végre, és vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a fejlesztési hitelhez kapcsolódó önerő kiegészítéséhez.

A kormány idén és jövőre 100-100 milliárdos keretösszeget biztosít a cégek működőképességének megőrzéséhez. A munkahelyek megtartása mellett a program a kis- és középvállalkozások rezsiterheinek tartós mérsékléséhez, a hazai ellátásbiztonság erősítéséhez is hozzájárul – írták.

Az energiaválságról és a háborús gazdaságról korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018