INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

ipar

ipari termelés

ksh

Dolgozó egy autó ajtaját szereli össze, mögötte a koronavírus elleni védekezés részeként elhelyezett fólialapok az összeszerelő soron az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárának járműszerelő részlegében 2020. április 27-én. Ezen a napon sikeresen újraindult az Audi Hungaria járműgyártása, mind a présüzemben, karosszériaüzemben, lakkozóban és a járműszereldében. Első lépésben egy műszakban kétezer járműgyári munkatárs kezdte meg munkáját. A járműszereldében műszakonként jelenleg 250 autót gyártanak, a vállalat a termelést a következő hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni.

Augusztusban röpült az ipar

Infostart

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint az ipar bővülése 14,4, naptárhatástól megtisztítva 9,3 százalékos volt augusztusban. A első 8 hónapban 6,1 százlékos volt a bővülés.

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a bővülés éves összevetésben 14,4, naptárhatástól megtisztítva 9,3 százalékos volt - áll a Technológiai és Ipari Minisztérium. Infostartnak elküldött jelentésében.

2022 első nyolc hónapjában a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,1 százalékkal javult a hazai ipari teljesítmény. Éves összevetésben 2021 novembere, havi alapon idén május óta folyamatosan, többnyire az uniós átlag feletti mértékben bővül az ágazat - állapítja meg a TIM.

Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár mondatai szerint elmondta: "Nehéz időszak következik, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság komoly próbatétel elé állítják az európai cégeket. A kormány kész átvállalni a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiaköltségeik negyedik negyedéves növekményének felét, az áram és gáz mellett a távhő esetében is, továbbá vissza nem térítendő támogatást kínál az energiahatékonysági beruházásaikhoz felvett hitel önrészének kiegészítésére".

Zalaegerszeg,, 2022. március 26. 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke (b), középen Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya miniszteri biztosa a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Park Rheinmetall gyárépületében 2022. március 26-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Zalaegerszeg,, 2022. március 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke (b), középen Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya miniszteri biztosa a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján a zalaegerszegi ZalaZONE Ipari Park Rheinmetall gyárépületében 2022. március 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Suppán Gergely a Takarékbank elemzője a számokat értelmezve arra hívta fel a figyelmet, hogy az autógyárak termelése 2020 októberében már meghaladta a járvány előtti szintet, azonban a tavaly év során átlagosan 20%-kal maradt el, így mintegy 5-6 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét. A chiphiány ellenére azonban bíztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya tartósan kiemelkedő, júliusban 29,8%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Az elszálló energiaárak több ágazatot is a termelés visszafogására kényszeríthet.

A külső keresletet ronthatja az infláció élelmiszer-, és energiaárak vezérelte emelkedése a vásárlóerő csökkenésén keresztül. Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart a nagyon magas rendelésállomány – júliusban 22,6%-kal állt magasabban az egy évvel ezelőttihez képest. Az energiaválság által okozott várható átmeneti megingásokat követően a jövő év közepétől fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a CATL, az SK Innovation, a Samsung SDI, a BMW és a Mercedes beruházásaival, valamint a védelmi ipari kapacitások kiépülésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években.

Idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, de jelentős bizonytalanságok mellett továbbra is 6% körüli növekedésre számítunk, a tavalyi 9,6% után.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

KSH ipari jelentése - Suppán Gergely értékel.
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018