eur:
391.06
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Újdonság: itt a két, 11 százalék feletti kamatozású lakossági állampapír

Visszatér a napokban a Bónusz Magyar Állampapír, és újfajta kamatozással jönnek a Prémium Magyar Állampapír újabb sorozatai.

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak - olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.

Varga Mihály a hétfői bejegyzése alatt közzétette az Államadósság Kezelő Központ (AKK) közleményét a lakossági állampapír-kínálat bővítéséről. A tájékoztatás szerint újra forgalomba hozott, 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) induló kamata évi 11,32 százalék.

Az időarányos kamatot 3 havonta fizetik ki, tehát az első alkalom még idén lesz, ami vonzó lehet a vásárlók számára.

A megújított, inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) esetében újdonság, hogy a két új sorozat kamatozása „hibrid” lesz. Az első kamatperiódusban a BMÁP-nál magasabb, fixen 11,75 százalékot fizet. A másodiktól változó kamatozásúvá válva az előző év átlagos fogyasztói árindexét meghaladó kamatprémiumot biztosít. A 2027-ben lejáró sorozatokra 2023 januárjában, a 2029-ben lejáró sorozatokra 2023 februárjának végén fizetnek először kamatot. A kamatprémium 0,75 százalék, illetve 1,50 százalék.

Az új állampapírokat a korábbiakhoz hasonlóan a forgalmazóknál, illetve online lehet megvásárolni. Januártól a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően értékesítési korlát lép érvénybe, egy forgalmazó egy állampapír-sorozatból legfeljebb 250 millió forint együttes névértékben adhat el egy befektetőnek. A BMÁP és a PMÁP ugyanakkor a futamidő alatt bármikor értékesíthető. Bevezetésükkel az ÁKK minél több ügyfél számára szeretné a kockázatmentes állampapírvásárlás lehetőségét biztosítani - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×