eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Hárslevelű szőlőfürt a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szőlőjében 2012. szeptember 27-én. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Korábban lesz a szüret, nagyot drágulnak a friss borok

A tavalyinál 10-20 százalékkal magasabb szőlőárakat tartana indokoltnak az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: az ok az aszály, ami nem igazán tett jót az ültetvényeknek. A szüret ezért korábban is lesz.

Az áremeléssel kapcsolatos előrejelzések jellemzően a borszőlőkre vonatkoznak – részletezte az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja. Varga Máté szerint a drágulást majd csak a tél folyamán, a jövő évi borárakban fogják érezni a fogyasztók.

Ezért

a csemegeszőlő árát csak kevésbé befolyásolja ez az áremelkedés,

bár kétségtelen, hogy azért erre is lesz hatása. A szakember reálisnak nevezte az Agrárminisztérium 10-20 százalékos árnövekedést mutató előrejelzését. Mint mondta, a szőlőtermesztők költségei az idén jelentősen emelkedtek, és az infláció miatt a családok megélhetése is több bevételt igényel.

Varga Máté elmondta azt is, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa segítségével a borvidékek árprognózist adhatnak ki. Ez az előrejelzés azonban inkább csak tájékoztató jellegű, amely a tavalyi szőlőtermesztési árak, az előző évi mennyiségek, a készletjelentések, illetve a termésbecslések alapján készül.

A szőlőtermesztési szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a borvidékek eltérhetnek ettől a most megadott 10-20 százalékos áremeléstől, ugyanis lehetőségük és jogkörük is van arra, hogy az árak előrejelzését fajtánként adják meg. Kiemelte, hogy talán még nem volt olyan szüret, amikor a piaci kérdéseket ilyen sok bizonytalansági tényező befolyásolta volna, mint az idén.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja úgy vélte, hogy az idei termésről egyelőre még nehéz lenne bármit is mondani. Csak

az biztos, hogy a szüret a megszokottnál korábban fog kezdődni,

mivel a nagy forróságban minden szőlőfajta hamarabb érik. Az is biztos, hogy az aszály miatt, főleg az északkeleti és részben a dunántúli borvidékeken a fürtök kisebbek és a bogyók létartalma is alacsonyabb, így a kipréselt must valamivel kevesebb lesz.

"Viszont a keletkező borok minőségét reményeink szerint ez nem fogja negatívan befolyásolni" – hangoztatta Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×