eur:
392.87
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: RUNSTUDIO/Getty Images

A borral is el fog bánni a gyenge forint

Nehéz helyzetbe hozza a borászatokat a gyenge forint, hiszen a pincészetek a palackok, de még a címkék nagy részét is importból szerzik be. A 400 forintos euróval számolva lassan a duplájába kerül egy üres importpalack most, mint a járvány előtt.

A szakemberek szerint ha a magyar valuta tartósan ilyen gyenge marad, az brutális dráguláshoz vezet a borpiacon is – hangzott el az ATV híradójában.

Ipacs Szabó István borász kiszámolta, hogy a palackok szállításához használt raklap ára a tavalyi 8-ról 18,5 euróra emelkedett. Tavaly 360 forintos euróval számolva 3000 forintot fizetett értük, most pedig ez több mint 7000 forintba kerül a jelenlegi forint/euró-árfolyammal.

Sokan már a szüret előtt megrendelik a palackozáshoz a termékeket, így az üvegeket, dugókat és címkéket, amit általában szintén importból szereznek be. A csatornának nyilatkozó Varga László közgazdász azt emelte ki, hogy nagy lehet a különbség a szerződéskötés pontján és a termék átvételekor regisztrált árfolyam között.

A borászok egyelőre kivárnak, figyelik az árfolyamot, de csak egy ideig tudják tartani az alacsony árakat. Ha 400 felett marad az euró, biztosan lépni fognak, azaz drágulni fognak a borok, de még maguk sem tudják pontosan, mekkora áremelés várható.

„Jó kérdés, mennyire lehet áthárítani, az eladási árunkban érvényesíteni – fogalmazott Katona Ferenc borász. – Szerintem elég szűk a mozgástér, arányt nem tudok mondani, meddig lehet ezt tolni vagy húzni, de kemény tárgyalások vannak a kereskedőkkel.”

Áremelkedés a termelők miatt már csak jövőre jöhet, hiszen a borászatoknak éves szerződésük van, ami azonnal nem teszi lehetővé a magasabb költségek érvényesítését.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×