eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Sermide, ITALY - JULY 30: A view shows the shoal of the Po river in the province of Mantua on July 30, 2022 in Sermide, Italy. (Photo by Nicola Ciancaglini/Ciancaphoto Studio/Getty Images)
Nyitókép: Nicola Ciancaglini/Ciancaphoto Studio/Getty Images

Veszélyben az olasz rizottó is az ökológiai katasztrófa miatt

A rizsföldek is kiszáradnak a Pó folyó völgyében, ami már veszélyezteti a rizottórizs idei termesztését.

Éveken át hathat a rizstermesztésre a mostani aszály, mivel nemcsak csontszárazzá teszi a földeket, hanem veszedelmesen magas szintre emeli sótartalmukat is.

"A helyzet tragikus, közel 60 százalékos veszteségről beszélünk, és ezek még nem a végleges adatok. A hatalmas hőség is problémát okoz" - mondta Elisa Moretto rizstermesztő a Euronewsnak.

Véleménye szerint az idei termés nagy veszélyben van, lesznek olyan földek, ahol nem is fog beérni ebben az évben rizs.

Meleg van és szárazság

A legnagyobb olasz folyóban júliusban csak 95 köbméteres volt a percenkénti vízhozam, ami az éves átlag tizede. A hóolvadás és az esők hiánya miatti szárazság szinte eltüntette a Pót a térképről, a mostani eseményeknek pedig hosszú távú hatásai lehetnek a mezőgazdaságra Moretto szerint.

"Nagy probléma, hogy ha só marad a talajon, azzal azt kockáztatjuk, hogy a jövőbeni termést is elveszítjük, mert egy sós mező nem hoz termést, bármilyen növényt és vetést eléget. A rövid távú károkon túlmenően mindazzal is foglalkoznunk kell, ami jövőben várhat ránk" - fogalmazott.

A Pó völgyében születik Olaszország éves mezőgazdasági termelésének mintegy harmada, ezt veszélyezteti az idei nagy szárazság. A folyó szintje a Pó völgyében két méterrel marad el a szokásostól, június hónap pedig 3,5 fokkal volt melegebb az átlagosnál. Ezek az extrém körülmények az ember tevékenysége következében történő felmelegedés számlájára írhatók.

Moretto reméli, a termés harmadát meg tudja menteni, de abban nem bízik, hogy nyereséget is tud termelni a növekvő üzemanyag- és műtrágyaárak mellett.

"Megbecsülni sem tudom a veszteségünket" - fogalmazott. A műtrágya száz kilónkénti ára 40-ről 120 euróra ugrott.

Sermide, ITALY - JULY 24: An aerial view of shoal of the Po river on July 24, 2022 in Sermide, Italy. (Photo by Emmanuele Ciancaglini/Ciancaphoto Studio/Getty Images)
Légi felvétel a Po részben kiszáradt medréről 2022. július 24-én az olaszországi Semide közelében, nem messze a Pó-deltától. (Emmanuele Ciancaglini/Ciancaphoto Studio/Getty Images)

Alkalmatlan a víz locsolásra

Rodolfo Laurenti, a Pó-delta vízelvezető konzorciumának igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Pó folyó vizében mért sószint jóval meghaladja a mezőgazdaság számára megfelelő szintet.

"A folyó vize jelenleg

21 gramm sót tartalmaz literenként.

Ez az érték valóban magas, alkalmatlanná teszi a folyó vizét mezőgazdasági felhasználásra, mivel a határérték egy milligramm literenként" - mondta.

Az aszály hatása még évekig meghatározó lehet, mivel a sós víz igen mélyre képes hatolni a föld belsejében, a víztartó rétegekig eljutva. A Pó folyót egy delta is táplálja: egy olyan terület, ahol az édes és a sós víz keveredik. Mivel azonban a folyó szintje történelmi mélyponton van, több sós víz áramlik felfelé a folyón, ez okozza a problémát.

Ökológiai katasztrófa zajlik

Giancarlo Mantovani, a Pó-delta vízelvezető konzorciumának igazgatója szerint ez maradandó károkat okoz.

"Ha sós víz kerül a talajvízbe, akkor évekbe és hatalmas mennyiségű friss vízbe kerül, hogy megszabaduljunk tőle"

- mondta, a kérdést környezeti problémának nevezve.

"A folyópartok növényzete, a kétéltűek és a madarak eltűntek, az egész ökoszisztéma, amely egy édesvízi környezet körül él, nincs már meg" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×