INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

rezsi

mvm

villamos energia

áram

Analog electricity meter for households.

Rövid távú vigasz: korrigálták a feltöltőkártyás áramkérdést

Infostart

Az MVM honlapján megjelent egy új részletszabály, amely a feltöltőkártyás áramvásárlóknak nyújt rövid távon vigaszt. A szolgáltató gyakorlati példákon keresztül mutatja be, milyen új szabályok vonatkoznak az érintettekre.

A Portfolio cikke szerint Jámbor András ellenzéki politikus (Párbeszéd) hívta fel a problémára a figyelmet szerdán, majd csütörtökön jelezte is a közösségi oldalán, hogy egy utólagos korrekcióval megoldotta a kormány a feltöltőkártyás áramkérdést.

„Az MVM honlapján a semmiből felbukkant tájékoztatás szerint, aki augusztusban vesz áramot, annak az előző júliusi vásárlás időpontja óta eltelt időt beszámítják, így az előző vásárlás óta eltelt minden nap után 7 kWh áramot vehet rezsicsökkentetten” – részletezi a politikus a bejegyzésben.

Az MVM rezsicsökkentés módosításával kapcsolatos aloldalán, az áramra vonatkozó gyakori kérdések között valóban felbukkant egy új kérdés: „Hogyan érinti az előre fizetős mérősöket az áremelkedés?” – jegyzi meg a gazdasági lap.

A szolgáltató itt azt írja, hogy „az előre fizetős mérők feltöltése a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 2523 kWh feltöltés mennyiségig az alacsonyabb, ezen szint felett a lakossági piaci áron kerül elszámolásra”. Azt is hozzáteszi, hogy MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei esetén: az utolsó töltés óta eltelt napokra járó kedvezményt érvényesítik, természetesen a 2022. augusztus 1-jével kezdődő időszak vonatkozásában. Az éves kedvezményes mennyiség 2523 kWh, a kedvezményes mennyiség egy napra így 6,9 kWh.

Majd következik a részletes szabály, egyfajta korrekció, hogy a feltöltőkártyás áramfogyasztókat, vagyis a jellemzően legszegényebb háztartásokat ne azonnal sokkolja a piaci ár:

Az augusztus 1-jét követő első vásárlás esetén

  • a két vásárlás között eltelt napok egy része augusztus 1-e előtti, azokra a napokra változatlanul a kedvezményes áron történik az elszámolás (például 2022. július 20-án volt az utolsó feltöltés, akkor július 21. és július 31. között kedvezményes áron történik az elszámolás a korábban megszokottak szerint)
  • augusztus 1-től az új árakat és az eddigiek szerinti naparányos elszámolást alkalmazzuk (például ha augusztus 20-án tölt fel, akkor 20 napra az új naparányos kedvezményes mennyiséggel történik az elszámolás)

Minden további feltöltés esetén

  • a két vásárlás között eltelt napok számát vesszük figyelembe (például augusztus 8-a után a következő vásárlás augusztus 27-e, a két dátum között eltelt napok száma 20 nap).

– olvasható az MVM oldalán, ahol a fentieket gyarkolati példákkal is szemléltetik:

1. példa

Amennyiben ön 90 kWh-t szeretne feltölteni, és a két feltöltés között eltelt napok száma 30 (például július 21. és augusztus 20. között), akkor az egy napra eső feltöltött mennyiség 3 kWh (90 kWh ÷ 30 nap = 3 kWh/nap). A július 21. és július 31. közötti időszakra 30 kWh feltöltés esik, ezt a korábban megszokott módon számoljuk el. Az augusztus 1. és augusztus 20. közötti időszakra eső feltöltött mennyiség 60 kWh.

A 2022. augusztus 1-től az 1 napra eső kedvezményes mennyiség 6,9 kWh (2 523 kWh ÷ 365 nap = 6,912 kWh/nap), azaz augusztus 20-ig Önnek 138 kWh (6,9 kWh × 20 nap = 138 kWh) kedvezményes mennyiség jár. A fentiek alapján az augusztus 20-ig kiadható kedvezményes mennyiség (138 kWh) több, mint amit Ön igénybe fog venni (60 kWh), így Önnek csak a kedvezményes áron történik az elszámolás.

2. példa

Amennyiben Ön 270 kWh-t szeretne feltölteni, és a két feltöltés között eltelt napok száma 30 (például július 21. és augusztus 20. között), akkor az egy napra eső feltöltött mennyiség 9 kWh (270 kWh ÷ 30 nap = 9 kWh/nap). A július 21. és július 31. közötti időszakra 90 kWh feltöltés esik, ezt a korábban megszokott módon számoljuk el. Az augusztus 1. és augusztus 20. közötti időszakra eső feltöltött mennyiség 180 kWh.

A 2022. augusztus 1-től az 1 napra eső kedvezményes mennyiség 6,9 kWh (2 523 kWh ÷ 365 nap = 6,912 kWh/nap), azaz augusztus 20-ig Önnek 138 kWh (6,9 kWh × 20 nap = 138 kWh) kedvezményes mennyiség jár. A fentiek alapján az augusztus 20-ig kiadható kedvezményes mennyiség (138 kWh) kevesebb, mint amit Ön igénybe fog venni (180 kWh), így 138 kWh-ig a kedvezményes áron történik az elszámolás, és 42 kWh lesz elszámolva a magasabb, lakossági piaci áron.

A tájékoztatóban az is szerepel, hogy az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. azon ügyfelei esetén, akiknek 2021. szeptember 1-je előtt még az ELMŰ-ÉMÁSZ volt az áramszolgáltatója hamarosan külön tájékoztató jelenik meg”.

A Portfolio mások mellett megjegyzi, hogy az e heti HVG azt írta, mivel az elmúlt napokban semmilyen részletszabály nem volt ismert, több feltöltőponton azt tapasztalták, hogy július utolsó napjaiban szokatlanul sokan vásároltak energiát nagyobb összegért, akár százezer forintos nagyságrendben. Ők úgy okoskodtak, hogy az augusztus előtti vásárlásokra még nem vonatkozhat a korlátozás, így olcsón felhalmozhatnak az órájukon kreditet ínségesebb időkre. Az MVM mostani tájékoztatótja alapján úgy tűnik, ők jól kalkuláltak, hiszen amíg az a keret tart, a júliusi árakon fogyaszthatnak.

Nyitókép: Torsten Asmus/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018