eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Palkovics László technológiai és ipari miniszter előadást tart a Huawei Technologies Hungary konferenciáján a Néprajzi Múzeumban 2022. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nem feltétlenül kell 2035 után megszüntetni a belsőégésű motorok gyártását

A technológiai és ipari miniszter egyetértett az EU Környezetvédelmi Tanácsának állásfoglalásával.

A testület úgy vélte, hogy 2035 után is lehetne még belsőégésű motorokat gyártani, amennyiben lesznek majd karbonsemleges szintetikus üzemanyagok.

Palkovics László egy zalaegerszegi konferencián idézte az EU Környezetvédelmi Tanácsának véleményét, hozzátéve, hogy a szintetikus üzemanyag használata komoly eredmény lenne. Ennek köszönhetően ugyanis

gyártásban maradhatnának a belsőégésű motorok, amelyre egyébként a német és a magyar autóipar is épül. Utóbbi adja a bruttó hazai termék (GDP) 25 százalékát

- emlékeztette hallgatóit a miniszter.

Palkovics László arról is beszélt, hogy szerinte olyan autókat kell fejleszteni, amelyek a környezetet kisebb mértékben vagy egyáltalán nem is terhelik, ezen felül biztonságosak, és rendelkeznek például önvezető funkcióval.

Zalaegerszegen 2017-ben épült a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya. Ezt magyar, osztrák és szlovén részvétellel, az önvezető járművek közúti tesztelésére hozták létre. Ezeket a járműveket ugyanis nemcsak zárt tesztpályán, hanem több országban, normál országúti körülmények között is vizsgálni kell - emelte ki Palkovics László.

A konferenciára tagországokon (Magyarország, Ausztria és Szlovénia) kívül öt országból érkeztek megfigyelők.

A szakemberek a kutatásfejlesztési együttműködésekről, valamit a jogi szabályozás hátteréről számoltak be, és bemutatták az eddigi eredményeket.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×