eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
An old fashioned Bank sign on a building exterior.
Nyitókép: georgeclerk/Getty Images

Ilyen még nem történt svájci nagybankkal

2 millió svájci frankra büntette hétfőn a Credit Suisse-t a svájci szövetségi büntetőbíróság, mert nem akadályozta meg egy bolgár kokaincsempész banda pénzmosását. Ez az első büntetőper az országban, amit az egyik nagybank ellen indítottak.

Egy korábbi alkalmazottat találtak bűnösnek pénzmosás vádjában a perben, amely gyilkosságokról és bőröndökbe tömött készpénzről szóló tanúvallomásokat is tartalmazott, és amit az ország bankjaival szemben keményebb fellépést folytató ügyészek próbaperének tekintenek.

A bírák azt vizsgálták, hogy a Credit Suisse és a volt alkalmazott eleget tett-e annak megakadályozására, hogy a kokaincsempész banda 2004 és 2008 között a bankon keresztül mossa tisztára nyereségét. A taláros testület hétfői közlése szerint hiányosságokat találtak a Credit Suisse-nál mind a bűnszervezettel való ügyfélkapcsolatok kezelése, mind a pénzmosás elleni szabályok végrehajtásának ellenőrzése tekintetében – írja a Portfolio, idézve a Reuters-t.

Az ítélet újabb fejfájást jelent Svájc második legnagyobb bankjának vezetői számára, ami a kockázatkezelési és megfelelési hibák miatt elszenvedett milliárdos veszteségek miatt vergődik – emlékeztet a londoni székhelyű hírügynökség.

Alice de Chambrier szövetségi ügyész üdvözölte az ítéletet, ami szerinte jót tesz az átláthatóságnak, miközben a Credit Suisse – és egykori alkalmazottja is – tagadta a vádakat azt is közölve, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

A Credit Suisse-t egyébként 2 millió svájci frank bírsággal sújtották. A bíróság elrendelte továbbá a drogbanda által a pénzintézetnél vezetett számlákon tartott több mint 12 millió frank értékű vagyon elkobzását, és kötelezte a bankot, hogy mondjon le több mint 19 millió frankról – arról az összegről, amit a Credit Suisse belső hiányosságai miatt nem lehetett elkobozni.

A svájci adatvédelmi törvények miatt meg nem nevezhető volt alkalmazottat pénzmosás miatt 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte a bíróság. Az elnöklő bíró szerint a nő nem teljesítette a bank „első védelmi vonalában” betöltött szerepét. A volt bankár ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fog az „alaptalan és igazságtalan döntés” ellen, megjegyezve, hogy nem szerzett anyagi hasznot.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×