INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

pénzmosás

pénzbírság

bank

svájc

An old fashioned Bank sign on a building exterior.

Ilyen még nem történt svájci nagybankkal

Infostart

2 millió svájci frankra büntette hétfőn a Credit Suisse-t a svájci szövetségi büntetőbíróság, mert nem akadályozta meg egy bolgár kokaincsempész banda pénzmosását. Ez az első büntetőper az országban, amit az egyik nagybank ellen indítottak.

Egy korábbi alkalmazottat találtak bűnösnek pénzmosás vádjában a perben, amely gyilkosságokról és bőröndökbe tömött készpénzről szóló tanúvallomásokat is tartalmazott, és amit az ország bankjaival szemben keményebb fellépést folytató ügyészek próbaperének tekintenek.

A bírák azt vizsgálták, hogy a Credit Suisse és a volt alkalmazott eleget tett-e annak megakadályozására, hogy a kokaincsempész banda 2004 és 2008 között a bankon keresztül mossa tisztára nyereségét. A taláros testület hétfői közlése szerint hiányosságokat találtak a Credit Suisse-nál mind a bűnszervezettel való ügyfélkapcsolatok kezelése, mind a pénzmosás elleni szabályok végrehajtásának ellenőrzése tekintetében – írja a Portfolio, idézve a Reuters-t.

Az ítélet újabb fejfájást jelent Svájc második legnagyobb bankjának vezetői számára, ami a kockázatkezelési és megfelelési hibák miatt elszenvedett milliárdos veszteségek miatt vergődik – emlékeztet a londoni székhelyű hírügynökség.

Alice de Chambrier szövetségi ügyész üdvözölte az ítéletet, ami szerinte jót tesz az átláthatóságnak, miközben a Credit Suisse – és egykori alkalmazottja is – tagadta a vádakat azt is közölve, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

A Credit Suisse-t egyébként 2 millió svájci frank bírsággal sújtották. A bíróság elrendelte továbbá a drogbanda által a pénzintézetnél vezetett számlákon tartott több mint 12 millió frank értékű vagyon elkobzását, és kötelezte a bankot, hogy mondjon le több mint 19 millió frankról – arról az összegről, amit a Credit Suisse belső hiányosságai miatt nem lehetett elkobozni.

A svájci adatvédelmi törvények miatt meg nem nevezhető volt alkalmazottat pénzmosás miatt 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte a bíróság. Az elnöklő bíró szerint a nő nem teljesítette a bank „első védelmi vonalában” betöltött szerepét. A volt bankár ügyvédje közölte, hogy fellebbezni fog az „alaptalan és igazságtalan döntés” ellen, megjegyezve, hogy nem szerzett anyagi hasznot.

Nyitókép: georgeclerk/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018