eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: YouTube/Magyar Nemzeti Bank

Így indokolta a jegybank a legújabb kamatemelést

A Magyar Nemzeti Bank vezetése kedd délután részletesen megvilágította a jegybanki alapkamat emelésének szokatlanul és váratlanul nagy mértékét.

Mint az Infostart is megírta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A kamatfolyosó két széle 135 bázisponttal nőtt, az overnight betét kamata 7,25 százalék, a fedezett hitel kamata 10,25 százalék lett.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke először makrogazdasági folyamatok elemzésébe ment bele.

"Elhúzódik a magas infláció. Ennek megfelelően döntéseinkkel 110 százalékban az infláció elleni harcra koncentrálunk. Nincs könnyű győzelem, de bizonyosak vagyunk abban, hogy meg fogjuk nyerni, és el fogjuk érni az árstabilitást."

Felidézte, a magyar jegybank az elsők között figyelt fel a magas infláció jelentette veszélyre, ennek kapcsán bejelentette, hogy továbbra is a jelentős inflációs nyomásra számítva emelik majd az alapkamatot.

Döntések tehát:

A kamatpolitikának tehát lényegi mozgatórugója lesz az egyhetes betéti kamat és az alapkamat szintjének "összezárása", ezzel kapcsolatban csütörtökön az MNB újabb bejelentést tesz.

Tárgyalt a jegybank a makrogazdasági körülményekről is.

Az árstop hatásait a jegybank jelentősnek tartja, de nincs információja a további kormányzati döntésekről - tette világossá Virág Barnabás, megjegyezve, hogy magas inflációval számolnak továbbra is, az árstabilitást jelentő 3 százalékos szintre 2024-ben várható visszatérés.

A kamatemelési ciklus tervei az MNB aktuális álláspontja szerint (az MNB őszre várja az inflációs fordulatot):

A kamatkondíciókról alapesetben havi rendszerességgel dönt az MNB.

Virág Barnabás belső tényezőkről is beszélt:

  1. meg kell állapodni az érkező uniós forrásokról
  2. egyensúlyt helyreállító intézkedésekre van szükség.

Kérdések - válaszok

- Árstopok: mire készül az MNB?
- Semmilyen háttértudásunk nincs, a kormányzat hoz döntést a megfelelő pillanatban.

- Ha elhúzódik a háború, mit tesz a jegybank?
- Nekünk az árstabilitás elérésére kell fókuszálnunk. Ezt kell mindig szem előtt tartani.

- Nem megkésett a kamatemelés? Nem lenne ilyen drága az euró...
- Mi kezdtük el először a kamatemelések sorozatát tavaly nyáron. Az MNB tette e legtöbbet az infláció elleni küzdelem terén. A feladat az, hogy minden pillanatban a legtöbb információ alapján kell a legjobb döntéseket meghozni. Az infláció tetőzését várjuk. Addig a világban is nagyon sok minden történik, hétről hétre, hónapról hónapra figyeljük a folyamatokat.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×