INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

mnb

jegybank

monetáris tanács

alapkamat

Ten thousand Hungarian Forint banknote close-up.

A vártnál nagyobbat emelt az MNB az alapkamaton

Infostart / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A kamatfolyosó két széle 135 bázisponttal nőtt, az overnight betét kamata 7,25 százalék, a fedezett hitel kamata 10,25 százalék lett.

Jelentősen erősödik a jegybanki döntésre a forint, a jegyzés 400-ről 397 környékére került - írta a Portfolio.

Nagyobb inflációra számítanak

A jegybank 11,0-12,6 százalék közé emelte idei inflációs prognózisát legfrissebb Inflációs jelentésében az előző, márciusi jelentésben várt 7,5-9,8 százalékról. Emellett 2,5-4,5 százalékról 4,5-5,5 százalékra emelte az idei GDP-várakozását.

A jelentés kedden közölt főbb számai szerint az MNB továbbra is azzal számol, hogy a fogyasztói árak emelkedése 2023-ban mérséklődik, azonban a 6,8-9,2 százalékos ütem magasabb lesz a korábban várt 3,3-5,0 százaléknál. 2024-ben 2,5-3,5 százalék lehet a fogyasztói árak emelkedése.

A gazdasági növekedés a jegybank legújabb számítása szerint 2023-ban 2,0-3,0 százalék lehet a korábban várt 4,0-5,0 százalék helyett, 2024-ben pedig változatlanul 3,0-4,0 százalékra számítanak.

Az infláció emelkedése, kockázatainak elhúzódása szükségessé teszi a szigorítási ciklus határozott folytatását - közölte az MNB.

A keddi kamatdöntő ülés után kiadott indoklás szerint hosszabb távon fönn kell tartani a szigorú monetáris kondíciókat. Az MNB Monetáris Tanácsa a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak - tették hozzá.

Előzmények

Májusi kamatdöntő ülésén az MNB két hónap 100 bázispontos emelése után ismét 50 bázispontra lassította az alapkamat emelésének mértékét.

Az MNB folytatta az irányadó egyhetes betéti kamat havi 30 bázispontos emelését, ám június közepén egy 50 bázispontos rendkívüli emelésre kényszerült, amivel elérte a 7,25 százalékot az 5,90 százalékos alapkamat mellett.

A Portfolió által megkérdezett elemzők fele szerint korainak bizonyult az alapkamatemelés ütemének lefékezése és a mai kamatdöntő üléstől ismét 100 bázispont emelést vár, az elemzők másik fele viszont arra számít, hogy a monetáris tanács kitart az 50 bázispontos mérték mellett.

Nyitókép: GoodLifeStudio/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018