INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

dohánytermék

trafik

dohánybolt

elf bar

Dohányboltokat érintő változás jöhet, felveszik a harcot a manórudakkal is

Dohányboltokat érintő változás jöhet, felveszik a harcot a manórudakkal is

Infostart

Mások mellett ez derül ki a parlament elé kerülő gazdaságszabályozási salátatörvényből.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke a jövőben rendeletben határozza meg, milyen árukat lehet a dohányboltokban árusítani és milyen szolgáltatásokat lehet nyújtani – ha az Országgyűlés elfogadja azt a gazdaságszabályozási salátatörvényt, amiben ez a módosítás is szerepel – írja a Hvg.hu.

Jelen állás szerint törvény (a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló, Fdvtv.) tételesen rendelkezik arról, mit lehet dohányboltban árusítani. Ezt a tételes felsorolást váltaná az SZTFH-elnök (Biró Marcell) rendelete. Az indoklás szerint e termékek és szolgáltatások köre nem kapcsolódik az Fdvtv. céljához, mivel e termékek és szolgáltatások a dohányzástól függetlenek, így nincs szükség a lista törvényi védelmére.

Az indoklás azt is megjegyzi, hogy e termékek és szolgáltatások köre változhat, a rugalmas rendeleti szabályozással jobban követhetők a vásárlói igények. Az is szempont, hogy így „elősegíthető, hogy a dohánytermék-kiskereskedők ellátási kötelezettségüknek – a dohánybolt termékpalettájának bővítésével – eleget tegyenek”. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy az egyéb termékek és szolgáltatások dohányboltokba engedésével lehet biztosítani, hogy a dohányboltok nyereségesen, vagy legalábbis nullszaldósan működhessenek – teszi hozzá a lap.

Az SZTFH üldözheti a manórudazókat

Ugyanez a salátatörvény bevezeti a jogosulatlan dohánytermék kiskereskedelem fogalmát, a dohányboltokra korlátozott termékek azokon kívüli kiskereskedelmének üldözését és szankcionálását pedig szintén az SZTFH-ra testálja. Az ilyen termékek jogosulatlan, üzletszerű értékesítése 5-500 millió forintos bírsággal lesz sújtható. Természetes személyek esetében a bírság 1-50 millió forint lehet.

A kormány a módosítással vélhetően a mostanában nagy nyilvánosságot kapott, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő, illegálisan kereskedett, Elf Bar nevű elektromos cigarettára kíván reagálni a szabályok szigorításával – írja a Hvg.hu.

A dohánytermékekkel kapcsolatos fontos változás, hogy a 2023-as büdzsét megalapozó salátatörvény tervezete a jövedékiadó-köteles körbe sorolja a hevített dohánytermékeket is. Sőt, a dohányt nem tartalmazó hevítőrudakat is.

A jövedéki adóról szóló törvény (Jöt.) tervezett módosítása felveszi a dohánygyártmányok közé a hevített dohánytermékeket, amiket így határoz meg:

a) az olyan dohányrúd, amely a használatához rendelt készülék segítségével hevítés által belélegezhető aeroszolt bocsát ki a dohány elégetése nélkül,

b) az olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az a) pontban meghatározott kritériumoknak.

A kormány ezzel egyrészt jövedékiadóztatja a hevített cigarettákat. Másrészt dohánytermékké minősíti és jövedékiadó-körbe vonja a dohánymentes hevítőrudakat.

Nyitókép: unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018