eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: unsplash.com

Dohányboltokat érintő változás jöhet, felveszik a harcot a manórudakkal is

Mások mellett ez derül ki a parlament elé kerülő gazdaságszabályozási salátatörvényből.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke a jövőben rendeletben határozza meg, milyen árukat lehet a dohányboltokban árusítani és milyen szolgáltatásokat lehet nyújtani – ha az Országgyűlés elfogadja azt a gazdaságszabályozási salátatörvényt, amiben ez a módosítás is szerepel – írja a Hvg.hu.

Jelen állás szerint törvény (a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló, Fdvtv.) tételesen rendelkezik arról, mit lehet dohányboltban árusítani. Ezt a tételes felsorolást váltaná az SZTFH-elnök (Biró Marcell) rendelete. Az indoklás szerint e termékek és szolgáltatások köre nem kapcsolódik az Fdvtv. céljához, mivel e termékek és szolgáltatások a dohányzástól függetlenek, így nincs szükség a lista törvényi védelmére.

Az indoklás azt is megjegyzi, hogy e termékek és szolgáltatások köre változhat, a rugalmas rendeleti szabályozással jobban követhetők a vásárlói igények. Az is szempont, hogy így „elősegíthető, hogy a dohánytermék-kiskereskedők ellátási kötelezettségüknek – a dohánybolt termékpalettájának bővítésével – eleget tegyenek”. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy az egyéb termékek és szolgáltatások dohányboltokba engedésével lehet biztosítani, hogy a dohányboltok nyereségesen, vagy legalábbis nullszaldósan működhessenek – teszi hozzá a lap.

Az SZTFH üldözheti a manórudazókat

Ugyanez a salátatörvény bevezeti a jogosulatlan dohánytermék kiskereskedelem fogalmát, a dohányboltokra korlátozott termékek azokon kívüli kiskereskedelmének üldözését és szankcionálását pedig szintén az SZTFH-ra testálja. Az ilyen termékek jogosulatlan, üzletszerű értékesítése 5-500 millió forintos bírsággal lesz sújtható. Természetes személyek esetében a bírság 1-50 millió forint lehet.

A kormány a módosítással vélhetően a mostanában nagy nyilvánosságot kapott, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő, illegálisan kereskedett, Elf Bar nevű elektromos cigarettára kíván reagálni a szabályok szigorításával – írja a Hvg.hu.

A dohánytermékekkel kapcsolatos fontos változás, hogy a 2023-as büdzsét megalapozó salátatörvény tervezete a jövedékiadó-köteles körbe sorolja a hevített dohánytermékeket is. Sőt, a dohányt nem tartalmazó hevítőrudakat is.

A jövedéki adóról szóló törvény (Jöt.) tervezett módosítása felveszi a dohánygyártmányok közé a hevített dohánytermékeket, amiket így határoz meg:

a) az olyan dohányrúd, amely a használatához rendelt készülék segítségével hevítés által belélegezhető aeroszolt bocsát ki a dohány elégetése nélkül,

b) az olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az a) pontban meghatározott kritériumoknak.

A kormány ezzel egyrészt jövedékiadóztatja a hevített cigarettákat. Másrészt dohánytermékké minősíti és jövedékiadó-körbe vonja a dohánymentes hevítőrudakat.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×