eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Veszélyes divat terjed, de az Elf Barnak már a birtoklása is törvényellenes

Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar kereskedelme ellen – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezetek képviselői.

Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, amelyet különböző számú „szívási kapacitással”, többféle ízben és színben, különböző töménységű nikotintartalommal lehet beszerezni. A terméket kifejezetten a fiataloknak szánták, olyan az ízvilága (van számos gyümölcs, továbbá például banánturmix, gumimaci vagy energiaital, esetleg blue razz lemonade ízű), olyan a kinézete (jópofa, harsány színű rudacskák), az egész köré szerveződő kultúra, hogy az minél menőbb legyen a 21. századi gyerekek körében – írta korábban a Hvg.hu.

Arról azonban senkinek nincs egyelőre fogalma, mit tartalmaznak a manórudak, ezért nagyon fontos lenne be is vizsgálni őket - hangsúlyozta az InfoRádióban Várdi Katalin, a Doktor24 tüdőgyógyásza.

Semmilyen egyértelmű leirat nem létezik arról, hogy miféle színezőanyagok vannak a folyadékokban, sem arról, hogy a hevítő eszköz hogyan működik, hány fokra hevíti föl a folyadékot. Ez azért nagyon fontos, mert különböző hőmérsékleteken különböző anyagok más-más alkatrészekre (aldehidekre és más kémiaia vegyületekre) bomlanak. Az ismeretlenségük miatt sem azt nem lehet mondani, hogy az eszköz veszélyes, sem azt, hogy veszélytelen - mondta a szakember.

"Az viszont biztos, hogy mindenféle idegen anyag provokál valamifajta immunfolyamatot a tüdőben, ami az egész szervezetre ki fog hatni. És teljesen biztos vagyok abban, hogy

ha egy fejlődő tüdőbe egy ilyen nedves aldehides, e-faktorokat tartalmazó gőz bejut, akkor annak a tüdőnek a fejlődése, az nem jól, nem a természetes módon fog történni.

Biró Marcell, az SZTFH elnöke a szerdai rendezvényen közölte: nyári táborokban hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán. Az Elf Bar veszélyeiről a Kréta rendszeren keresztül a diákok, szülők figyelmét is felhívták.

Az SZTFH ingyenesen hívható zöld számot (1828) indít, amelyen várják az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket.

A szakember szerint a hatósága nem javasolja, hogy az Elf Bar legális legyen.

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta,

a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy ilyen termék akár 2,5, vagy – magasabb nikotintartalom esetén akár 16 – doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják.

Hozzátette: egyre népszerűbb a termék a fiatalok körében, hiszen szép, illatos, mutatós, könnyen használható, de veszélyes. Példaként említette, hogy az Elf Bar nem olyan, mint a hagyományos cigaretta, hogy egyszer elég, hanem 800 és 5000 slukkos változatban is létezik, és addig szívható is.

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nem csak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is büntetni rendeli, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.

Zacher Gábor toxikológus a Hvg.hu-nak korábban úgy fogalmazott, új járványnak tartja az Elf Barok terjedését. Szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbb Elf Bar nikotint tartalmaz, ami függőséghez vezet. Van ugyan nullaszázalékos manórúd is, de általában 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal kapható. A legkisebb élettartamú, 600 slukkos 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami azt jelenti, hogy egy teljes rúd két-két és fél doboz cigarettával ér fel e tekintetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×