eur:
393.47
usd:
368.3
bux:
66071.78
2024. április 24. szerda György
Adelaide, 2017. szeptember 29.Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson (IAC) az ausztráliai Adelaide-ben 2017. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Morgan Sette)
Nyitókép: MORGAN SETTE

Egykori dolgozói perelik a Teslát, Elon Musk elbocsátási hullámot ígért

Két egykori Tesla-alkalmazott azért indít eljárást a céggel szemben, mert véleményük szerint az megszegte a tömeges elbocsátásokra vonatkozó amerikai törvényeket.

A szerződéses munkaerő 10 százalékkal fog csökkenni a tervek szerint a Teslánál, miközben az órabérben dolgozók arányát növelni fogják – mondta el Elon Musk egy, a Bloomberg rendezte eseményen. A Reuters már korábban a tíz százalékos arányról írt, miután egy Musk jegyezte belső e-mail nyilvánosságra került. Eszerint a vezérigazgatónak nagyon rossz érzései vannak a gazdasággal kapcsolatban.

A Tesla vezére szerint ez azt jelenti, hogy a teljes munkaerő mintegy 3,5 százalékát érintik az elbocsátások. A szerződéses munkaerő a Tesla alkalmazottainak mintegy kétharmadát teszi ki a CNBC cikke szerint.

"Egy év múlva valószínűleg a szerződéses és az órabérben dolgozók száma is magasabb lesz" – mondta.

A hétvégén két volt Tesla-alkalmazott pert indított a vállalat ellen, azt állítva, hogy az megsértette a tömeges elbocsátásokra vonatkozó amerikai szövetségi törvényeket.

A munkavállalók áthelyezéséről és átképzéséről szóló törvény értelmében a munkáltatóknak 60 nappal előre értesíteniük kell a tömeges elbocsátásokról vagy gyárbezárásokról az alkalmazottakat. Musk szerint a keresetnek nincs jogalapjuk.

"Ez egy kis, jelentéktelen per. Bármi, ami a Teslával kapcsolatos, címlapra kerül, legyen az egy kerékpáros baleset vagy valami sokkal komolyabb" – mondta a vezérigazgató.

Musknak a munkavállalókkal szemben tanúsított magatartását az utóbbi időben sokat kritizálták. Nemrég úgy fogalmazott, hogy a Tesla alkalmazottainak

legalább heti 40 órát kell benn tölteniük az irodában,

vagy el kell hagyniuk a céget. Más techcégeknél a távolból történő munkavégzés elfogadottá vált, de Musk szerint akinek az ő elképzelése nem felel meg, tettessen munkát máshol.

A gazdaság általános állapotáról is beszélt, elmondva: véleménye szerint valószínűbb, hogy recesszió következik, mint hogy nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×