INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

mol

tűz

kőolaj-finomító

dunai finomító

Egy dolgozó a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójának kokszüzemében 2022. május 24-én.

Sejteni vélik a tűz okát a százhalombattai olajfinomítóban

Az első szakértői vélemények szerint feltehetően egy szivattyú meghibásodása okozta a tüzet kedd hajnalban a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében – közölte a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója.

Kedd hajnalban, 1 óra 30 perckor egy kisebb tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító úgynevezett atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében. A lángokat a személyzet, illetve a Mol saját létesítményi tűzoltósága néhány perc alatt megfékezte. Nem történt személyi sérülés és nem keletkezett a környezetben sem kár – ismertette Bakos Piroska.

Bár a vizsgálat jelenleg is zajlik, az első szakértői vélemények szerint egy szivattyú meghibásodása okozhatta a problémát, ami után az üzemet leállították, de várhatóan kevesebb mint két héten belül a megszokottak szerint folytathatja a működését – tette hozzá a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója. Az, hogy pontosan mikor indulhat újra a Dunai Finomító, attól függ, hogy milyen mértékben károsodtak az egységek.

Az atmoszférikus és vákuumdesztillációs üzem a kőolaj feldolgozásában az egyik alap üzem. Itt történik lényegében a feldolgozás első lépcsője, mely során az ásványi termékből – 400 Celsius-fok körüli hőmérsékletre melegítve – szétválik a benzin, a petróleum, a gázolaj, illetve a pakura és a későbbiek során a különféle kenőolajak – magyarázta Bakos Piroska emlékeztetve, hogy ebből az üzemből három található a százhalombattai Dunai Finomítóban, amik közül kettő továbbra is teljes kapacitással üzemel.

A három üzem összesen 21 ezer tonna fekete aranyat dolgoz fel naponta, ebből a kiesett AV-2-es kőolajfeldolgozó képessége napi 8200 tonna. Az, hogy pontosan mennyivel kevesebb gázolajat vagy benzint tud termelni a Mol, az csak a vizsgálat lezárultakor lesz látható – mondta a kommunikációs igazgató.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Sejteni vélik a tűz okát a battai olajfinomítóban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018