eur:
393.44
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Egy dolgozó a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójának kokszüzemében 2022. május 24-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Sejteni vélik a tűz okát a százhalombattai olajfinomítóban

Az első szakértői vélemények szerint feltehetően egy szivattyú meghibásodása okozta a tüzet kedd hajnalban a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében – közölte a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója.

Kedd hajnalban, 1 óra 30 perckor egy kisebb tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító úgynevezett atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében. A lángokat a személyzet, illetve a Mol saját létesítményi tűzoltósága néhány perc alatt megfékezte. Nem történt személyi sérülés és nem keletkezett a környezetben sem kár – ismertette Bakos Piroska.

Bár a vizsgálat jelenleg is zajlik, az első szakértői vélemények szerint egy szivattyú meghibásodása okozhatta a problémát, ami után az üzemet leállították, de várhatóan kevesebb mint két héten belül a megszokottak szerint folytathatja a működését – tette hozzá a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója. Az, hogy pontosan mikor indulhat újra a Dunai Finomító, attól függ, hogy milyen mértékben károsodtak az egységek.

Az atmoszférikus és vákuumdesztillációs üzem a kőolaj feldolgozásában az egyik alap üzem. Itt történik lényegében a feldolgozás első lépcsője, mely során az ásványi termékből – 400 Celsius-fok körüli hőmérsékletre melegítve – szétválik a benzin, a petróleum, a gázolaj, illetve a pakura és a későbbiek során a különféle kenőolajak – magyarázta Bakos Piroska emlékeztetve, hogy ebből az üzemből három található a százhalombattai Dunai Finomítóban, amik közül kettő továbbra is teljes kapacitással üzemel.

A három üzem összesen 21 ezer tonna fekete aranyat dolgoz fel naponta, ebből a kiesett AV-2-es kőolajfeldolgozó képessége napi 8200 tonna. Az, hogy pontosan mennyivel kevesebb gázolajat vagy benzint tud termelni a Mol, az csak a vizsgálat lezárultakor lesz látható – mondta a kommunikációs igazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×