eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Three-wheelers line up for fuel at a gas station in Colombo, Sri Lanka, on Monday, May 16, 2022. Sri Lanka has been rattled by power cuts, food shortages, and a currency in free fall, which fueled protests and pushed Prime Minister Mahinda Rajapaksa to resign. Photographer: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg via Getty Images

Óriási baj van Srí Lankán, és már a benzin is kifogy az országban

Pénzt nyomtatnak és eladnák a nemzeti légitársaságot, hogy az alapvető importcikkeket ki tudják fizetni és fizetést adjanak az állami dolgozóknak, a benzinből pedig mindjárt kifogy az ország.

Jelenleg csak annyi benzintartaléka van Srí Laknának, amennyi egyetlen napra elég – jelentette be Ranil Wickremesinghe, az ország új miniszterelnöke a BBC tudósítása szerint, amit a Hvg.hu szemlézett. Már a bejelentése előtt is nagy sorok álltak a benzinkutaknál, ez után pedig még többen próbálnak pánikszerűen szerezni némi üzemanyagot.

Wickremesinghe azt is megígérte: eladják a nemzeti légitársaságot, hogy az érte kapott pénzzel próbálják stabilizálni a gazdaságot. Mivel viszont az országnak nagyjából 75 millió dollárnyi valutára lenne szüksége a következő napokban ahhoz, hogy az alapvető fontosságú importcikkeket ki tudják fizetni és az állami dolgozóknak fizetést kapjanak, a központi bank jobb híján elrendelte a pénznyomtatást.

Srí Lankán hetek óta tartanak a tüntetések az országot vezető család ellen, miután elszabadultak az árak, hiány alakult ki gyógyszerekből, és sokan nem tudják megfizetni a december óta 30 százalékkal dráguló alapvető élelmiszereket sem.

Colombo, 2022. május 17.
Üzemanyaghiány miatt hosszú sorban álló emberek egy colombói töltőállomás előtt 2022. május 17-én. A 22 millió lakosú Srí Lankát hetek óta tüntetések sújtják amiatt, hogy a kormány képtelen megbirkózni az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, amely az ország 1948-as függetlensége óta a legsúlyosabb gazdasági válságot idézte elő.
MTI/EPA/Chamila Karunarathne
Üzemanyaghiány miatt hosszú sorban álló emberek egy colombói töltőállomás előtt 2022. május 17-én. A 22 millió lakosú Srí Lankát hetek óta tüntetések sújtják amiatt, hogy a kormány képtelen megbirkózni az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, amely az ország 1948-as függetlensége óta a legsúlyosabb gazdasági válságot idézte elő. MTI/EPA/Chamila Karunarathne

A múlt héten Mahinda Rajapaksa miniszterelnök lemondott, két testvére is távozott a mezőgazdasági és a pénzügyminiszteri székből, az öccse, Gotabaya viszont továbbra is ragaszkodik az elnöki poszthoz. Az új kormányfő azzal az ígérettel volt kénytelen kezdeni a munkáját: mindent megtesz, hogy ne legyen éhínség, naponta háromszor ehessen minden család.

Május 12-én nevezte ki Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i államfő az új miniszterelnököt a 73 éves Ranil Vikremeszinghe veterán politikus személyében, miután egyre nagyobb méreteket öltött az országban az elégedetlenség. Vikremeszinghének, aki korábban már öt alkalommal látta el a szigetország kormányfői tisztségét, az a feladat jutott osztályrészül, hogy a tömegtüntetések "kezelésén" kívül a frakciókra szakadt törvényhozásban a politikai egység helyreállításával kivezesse Srí Lankát a függetlensége óta legnagyobb gazdasági válságából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×