eur:
394.2
usd:
369.67
bux:
65555.93
2024. április 23. kedd Béla
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Óriási magyar GDP-növekedés lehetett az első negyedévben, de jön a lassulás

Kedvező GDP-adat jöhet az első három hónapról, ugyanakkor szinte biztos, hogy a következő hónapok lassulást hoznak.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első negyedéves GDP-adatokat, és nem zárható ki egy újabb kellemes meglepetés. Az első három hónap termelési adatai ugyanis azt mutatják, hogy a múlt év végéhez képest még gyorsulhatott is az ütem: a VG elemzői konszenzusa szerint a negyedik negyedévben mért 7,1 százalékos emelkedés után az év első három hónapjában – éves bázison – 7,5 százalékkal nőhetett a bruttó hazai össztermék, a negyedéves bővülés mértéke pedig elérhette a 2,2 százalékot.

Az erős kezdet várhatóan az egész éves teljesítményre kedvező hatással lesz, így 2022-ben a növekedés 4,1 százalékos lehet. A lapnak nyilatkozó szakértők előrejelzésében ritkán látható szórás figyelhető meg, a legalacsonyabb prognózis 3, míg a legmagasabb 5,9 százalékos növekedést valószínűsít az esztendő egészére.

Az első negyedévben még erős lehetett a gazdasági növekedés, amelyet az orosz–ukrán háború hatásai csak kismértékben húzhattak vissza – mondta Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője, aki szerint az éves alapú növekedésben nagy szerepe van a tavaly év végi áthúzódó hatásoknak. Termelési oldalról az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások is erős támaszai lehettek a GDP-nek.

A konszenzusnál magasabb, 7,8 százalékos növekedési várakozását Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője azzal indokolta, hogy a legtöbb szektor teljesítménye 2022 első három hónapjában még javult is a tavaly év végéhez képest, az ipari termelés 1,6 százalékról 5,5-re gyorsult, a kiskereskedelmi forgalom 5,5-ről 10,3-re, a vendéglátás 59,2-ről 80,9-re, a vendégéjszakák számának bővülése pedig 208-ról 424 százalékra. Egyedül az építőipar teljesítménye mozgott ellentétesen.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője jelezte azt is, hogy nagy a bizonytalanság az első negyedév teljesítménye körül. Ahogy a negyedik negyedévre vonatkozó adatok pozitív meglepetést okoztak, úgy szerinte most is hasonlóra lehet számítani, szerinte a magyar gazdaság 2022 első negyedévében akár a 9 százalékot is meghaladó éves bázisú növekedést is regisztrálhat.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×