eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Maintenance male checking and removing tire valve filling nitrogen service on street at gas station, Safety vehicle to reduce accidents before a long travel, Blue car of man transportation lifestyle
Nyitókép: champlifezy@gmail.com/Getty Images

További lassulás várható az autóátadásokban

Az érdeklődők és a megrendelők száma nem csökkent.

Az idei első negyedévben 28 690 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11 százalékkal kevesebbet, mint tavaly az azonos negyedévben - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adatai alapján.

Az MGE összefoglalója szerint a gépjárműgyártás és -piac - ideértve a javítási szolgáltatásokat is - az utóbbi évtizedek legnehezebb időszakát éli át, amely a vásárlók, ügyfelek felé hosszabb szállítási határidőt, esetenként változó felszereltséget és magasabb árat jelent. A magyar piacon egyelőre az érdeklődők és a megrendelők száma sem csökkent, így a piac mérhető csökkenését az átadások elhúzódása okozza elsősorban.

Az év további részében számolni kell a rendelések ütemének érezhető lassulásával is. A félév környékén az idei évre vonatkozó piaci előrejelzést felül kell majd vizsgálni - közölték. Az MGE az év elején még 125 ezer személyautó eladását látta reálisnak 2022-ben.

Az egyesület felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is elég magas, közel 16 százalékos a forgalomba helyezést követő 6 hónapon belül kivont gépkocsik aránya, ezeket reexport, tesztautó-leállítás, bérletből való visszavétel, vagy egyéb üzleti okok miatt vonták ki a forgalomból. Az MGE megjegyezte: ez a trend nincs jó hatással a belföldi autópark összetételére sem műszaki, sem közlekedésbiztonsági, sem környezetvédelmi szempontból.

A tisztán elektromos és a plug-in hibrid hajtású gépkocsik értékesítési rátája jelentősen, bár alacsony volumen mellett nőtt. Az első negyedévben 1272 tisztán elektromos személyautót helyeztek forgalomba, 127 százalékkal többet, mint 2021 első negyedévében. Az egyesület szerint ugyanakkor a növekedési ütem elmaradt a várakozásoktól.

Az első három hónapban 4257 új kishaszongépjármű került forgalomba, 27 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakinál.

A motorkerékpárok piacán folytatódik a növekedés, az első negyedévben 1159 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 21 százalékkal többet, mint 2021-ben. Az egyre nagyobb nagyvárosi közlekedési dugók indokolják a kétkerekű közlekedés gyors fejlődését - jelezte az MGE.

A nagyhaszonjárművek és a közúti nehéz pótkocsik területén 2022 eddig emelkedést hozott, mert a szállítási feladatok a koronavírus-járvány miatt megnőttek: a negyedévben 1333 új nagyhaszonjárművet és 839 közúti nehéz pótkocsit helyeztek forgalomba, 27 százalékkal, illetve 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×