eur:
389.59
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Tungsram Operations Kft. által kifejlesztett, az MH Egészségügyi Központ részére biztosított UV-C fertőtlenítő szekrény bemutatóján a budapesti Honvédkórházban 2021. május 7-én. A kft. és a Magyar Honvédség (MH) Egészségügyi Központ egy UV-C fényforrással működő fertőtlenítőszekrény biztosításáról, használatáról és kölcsönös együttműködési szándékról állapodott meg.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kormányzati segítséget kér a Tungsram

A járvány és a háború okozta nehézségek és áremelkedések is sújtják a céget.

A pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború együttesen sújtják a Tungsram világítástechnikai cégcsoportot, amely kormányzati segítséget kér tevékenysége fellendítéséhez.

"Bízunk abban, hogy megkapjuk a segítséget, amelyet a kormánytól mint stratégiai partnerünktől kértünk. A legnagyobb erőfeszítéseket tesszük, hogy továbbra is versenyképes maradhasson a vállalat" - mondta érdeklődésünkre Mehlhoffer Tamást, a Tungsram PR és kommunikációs igazgatója.

Hogy milyen segítségről lenne szó, azt Jörg Bauer elnök-vezérigazgató árulta el az Indexnek. Az egyik az állami, önkormányzati megbízások különböző energiahatékonysági programok révén. Ez a jelenlegi gazdasági környezetben win-win helyzetet eredményezne, amelyen mindenki csak nyerne véleménye szerint. A másik lehetőség a kormányzati pénzügyi támogatás. Az Európai Bizottság alapvetően engedélyezi a tagállamoknak, hogy támogassák azon cégeket, amelyeket közvetlenül érint a háború. Ennek eszköze lehet vissza nem térítendő támogatás vagy tőkeinjekció is - tette hozzá.

Mehlhoffer Tamás felidézte, hogy a cégnek, amely 2018-ban került újra magyar tulajdonba, a koronavírus-válsággal kezdődtek a gondjai.

"Azzal a szándékkal indult neki a vállalat, hogy a lámpagyártásban, a hagyományos világítástechnikában szerzett korábbi tapasztalatait transzformáció útján új üzletágakban is hasznosítani tudja, olyan jövőbiztos üzletágakban, amelyek a cégnek a a továbbélését és versenyképességét jelentik. Ez a munka elindult, és voltak sikerek, kialakultak már új üzletágak, új innovatív tevékenységek. Viszont 2020-ban, az első karantén idején egyik napról a másikra az akkori megrendelések 80 százalékát elvesztettük" - fejtette ki.

A PR és kommunikációs igazgató szerint ez nem csak a Tungsramot hátráltatja. A világban tapasztalható energiaár-emelkedés, a nyersanyaghiány, a szállítási láncoknak a megakadása, lassulása olyan problémák, amelyek nagyon sok gyártó vállalatot érintenek Európában - emelte ki, hozzátéve, hogy az energiaárakat az orosz-ukrán háború is fölfelé röpítette tovább.

"Gyártó cég vagyunk, a világítástechnikában vagyunk érdekeltek, ezért mi sok olyan tevékenységet végzünk, amely energiaigényes, ezért az energiaárak emelkedése gyakorlatilag lehetetlenné teszi a gyártást egy bizonyos szint fölött" - hangsúlyozta.

Megemlítette azt is, hogy új területeket kerestek, és az idei bevételnek a 36 százaléka az új innovatív tevékenységekből származik, a többi pedig még mindig a világítástechnikából, a lámpák gyártásából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×