eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: pexels

Egy gyümölcs, ami úgy drágult, hogy az még a mai mezőnyből is kiugrik

24 éves csúcsot döntött a zöld arany drágulása.

Az avokádó ára 81 százalékkal emelkedett idén a legnagyobb termesztőnek számító Mexikóban, ezzel pedig 24 éves csúcsot döntött – írja a Mexico News Daily alapján a napi.hu.

Egy 9 kilogrammos ládáért jelenleg 760 pesót, vagyis 12 700 forintot kérnek Michoacán államban, ahonnan a legtöbb gyümölcs származik.A mexikói avokádótermelés 8 százalékkal csökkent a 2021–2022-es mezőgazdasági évben egy évvel korábbi rekordhoz viszonyítva.

Az Egyesült Államok a helyi avokádó legnagyobb felvevője, ott

évi négy kilót fogyasztanak belőle fejenként,

ennek 80 százalékát Mexikóból hozzák, gyakran zöld aranynak nevezik.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a legkeresettebb trópusi gyümölcs lesz a világon.

Egy avokádóültetvény rendkívül nagy vízigényű. Egyes számítások szerint 272 liter öntözővíz fogy el, mire 2-3 darab közepes méretű avokádó leszüretelhető, és az új ültetvények a korábban honos erdők kárára létesülnek például Mexikóban, ami nagy megterhelést jelent az ottani víztartalékokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×