eur:
389.69
usd:
364.57
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Pénzkifizetési korlátozást is bevezet az MNB a magyar Sberbanknál

Hétmilliós betétkifizetési korlát és felügyeleti biztos - erről döntött a jegybank.

Az MNB a hitelintézet biztonságos működésének fenntartása érdekében március 2-től 30 napra ügyfelenként 7 millió forintban limitálta a magyarországi Sberbank által kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét - jelentette be közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Február 28-ától a jegybank felügyeleti biztost is kiküldött a hitelintézethez.

A helyzet nincs hatással a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket - hangsúlyozta a jegybank.

A részletek ismertetéséből kiderült: március 2-től (szerda) 30 napra 7 millió forint értékben maximálta az MNB az egy ügyfél által a Sberbank Magyarország Zrt.-től felvehető forint és ennek megfelelő összegű deviza betétek, illetve egyéb források összegét. Ezen összeghatáron belül – ha igénylik – nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.

A korlátozás ugyanakkor azokat a limitet meghaladó összegeket is érinti, amelyeknél a bank már befogadta a kifizetési megbízást, ám annak teljesítésére még nem került sor. Az intézkedés a bankon belül más ügyfél számlájára történő átvezetésre is vonatkozik, illetve arra az esetre is, ha az ügyfél saját vagy más ügyfél részére befektetési szolgáltatási ügyfélszámlára kívánna pénzt átvezetni.

Mint ismert az MNB – az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió szanálási szervezetének a magyarországi Sberbank anyabankjának, a Sberbank Europe AG. fizetőképességi problémáira vonatkozó bejelentése nyomán – a hazai leánybank kérésére 2022. február 28-tól március 1-ig két bankszünnapot rendelt el. Ennek időszakában az ügyfelek bankkártyájukkal tudnak tranzakciókat végezni, illetve számlájuk is tud beérkező tételeket fogadni. Így a mindennapi élethelyzethez szükséges források rendelkezésükre állnak. Számlaműveleteket azonban kedd éjfélig még nem tudnak kezdeményezni.

A fentieken túl február 28-ától felügyeleti biztost rendelt ki az MNB magyar Sberbankhoz. A felügyeleti biztos átveszi a hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodik a megfelelő működésről. A hitelintézet fiókjai, számlaműveleti lehetőségei szerdától a korábban megszokott módon érhetők el.

A jegybank a honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a további tudnivalókról.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×