eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója bemutatja az icsekk fizetéséhez szükséges, mobiltelefonra tölthető applikációt budapesti sajtótájékoztatóján 2014. október 30-án. A csekken szereplő QR-kód segítségével már mobiltelefonon is be lehet fizetni az összeget bankkártyával, amely nem minősül készpénzfelvételnek.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Őrült tempóban nő a mobiladat-fogyasztás Magyarországon

A tavalyi plusz: 30 százalék. Jönnek a Magyar Telekom számai.

A mobilpiac növekedése leginkább a mobiladatból származott tavaly, több mint 30 százalékkal nőtt az egy főre jutó átlag havi mobiladat-fogyasztás: tavaly a negyedik negyedévben 8,6 gigabyte-ra (GB) nőtt, az előző év azonos negyedévi 6,4 GB-ról, és a következő negyedévekben is hasonló növekedés várható - mondta Szabó Melinda, a Magyar Telekom Nyrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese a cég gyorsjelentését követő háttérbeszélgetésen, csütörtökön Budapesten.

Hozzátette: a vezetékes adatforgalom szintén 30 százalékkal bővült egy év alatt, a forgalmi maximumokat összevetve. A tavalyi év már a második, amit a járvány érintett, így nehéz összehasonlítani az előző, vagy akár a korábbi évekkel is - jegyezte meg.

A vezérigazgató-helyettes úgy vélte, sikeres évet zártak, ami nemcsak a pénzügyi-kereskedelmi adatokban mutatható ki, hanem a vállalat társadalmi szerepvállalásában és a márka elismertségében is.

Szabó Melinda bejelentette, hogy a kialakult helyzetre tekintettel az Ukrajnában tartózkodó Magyar Telekom lakossági ügyfeleik számára ingyenes roamingot biztosítanak február elsejétől a teljes hónapra.

Ismertette: a mobil ügyfelek (SIM kártya) száma tavaly 3,8 százalékkal 5,6 millióra nőtt, ezen belül a szerződéses előfizetőké 3,9 százalékkal 3,6 millióra. A mobil ügyfelek 6,1 százaléka 5G képes készüléket használ.

A vezetékes hálózatfejlesztésben 401 ezer új optikai elérést építettek ki, 40 ezer kábeles elérési pontot fejlesztettek gigabitképessé. Már több mint 3 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 69 százaléka képes az elméleti gigabites sebességre. A cég az elmúlt hat évben több mint 300 milliárd forintot költött Magyarországon mobil és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére - sorolta.

A mobil ügyfeleken belül a feltöltőkártyás ügyfelek száma 5 százalékkal 1,45 millióra csökkent tavaly, ez a trend már évekkel ezelőtt kezdődött, miközben sokan áttérnek a havidíjas előfizetők közé. A vezérigazgató-helyettes ezt az ügyfélkört is fontosnak nevezte. A vezetékes szélessávú előfizetők száma több mint 7 százalékkal 1,4 millióra nőtt.

Kitért arra, hogy a 3G hálózat lekapcsolását idén nyár közepére tervezik, közben folyamatosan figyelik az ügyfelek adatforgalmát: a hang és adatforgalom túlnyomó része már 4G hálózaton zajlik. Aktívan keresik az érintett ügyfeleket, az NMHH készülékcsere kezdeményezését támogatják, erről folyamatosan tájékoztatnak - közölte kérdésre.

Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes értékelése szerint a Telekom egyik legsikeresebb évét zárta tavaly, infrastruktúra-befektetéseik megtérültek, a gigabites hálózatfejlesztés az idén folytatódik. Az idei évre a Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2021-es 109,3 milliárd forinttal megegyező lehet, ez 3 százalékkal több a 2020-asnál - ismertette. A vállalat 2023-ra és 2024-re mérsékelt éves növekedéssel számol mind az árbevételt, mind a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) illetően.

A piaci verseny végső soron az ügyfeleket szolgálja - így reagált a 4iG-vel kapcsolatos legutóbbi bejelentésre. Két-három területre fókuszálnak, ezek között a biztonságot, a szoftverfejlesztést emelte ki, és jelezte: folyamatosan követik a piaci fejleményeket.

A Magyar Telekom szerdán közzétett, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentése szerint az összbevétel 2,5 százalékkal, 193,6 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, így az éves árbevétel 700,1 milliárd forint lett, 4,0 százalékkal több, mint 2020-ban. Az adózott eredmény éves szinten 18,0 százalékkal 18,8 milliárd forintra nőtt 2021 negyedik negyedévében, és 35,7 százalékkal, 62,8 milliárd forintra a teljes év során. A növekedés az erős működési teljesítménynek, a javuló költséghatékonyságnak és a kedvezőbb pénzügyi eredményeknek tudható be.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 400 forint, a legmagasabb 439 forint volt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×