eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Megalakult az Élelmiszermentő Központ

Az állami cég az élelmiszer-pocsékolásnak vetne véget. Tevékenységét a Nébih felügyeli.

Két héttel ezelőtt megalapították az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft., mely az élelmiszer-pocsékolásnak vetne véget azzal, hogy februártól összegyűjti a boltokból a 48 óra múlva lejáró termékeket – szúrta ki a Napi.hu. A 3 millió forintos tőkével létrehozott cég tulajdonosa az állam és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelete alatt működik.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes december közepén nyújotta be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatát, miszerint a legnagyobb élelmiszer-áruházaknak februrától kötelező felajánlaniuk az élelmiszerárut a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére, amely megszervezi az elosztásukat. Az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó változtatást végül 138 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett fogadta el a parlament kivételes eljárásban.

Az említett módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. A kisebb üzletek számára is lehetővé tették, hogy az élelmiszert karitatív szervezeteknek (vagy az ÉMK részére) felajánlják.

A gazdasági lap hozzáteszi, hogy az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a társaságot Hodorics András irányítja, aki korábban a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott. A cégvezető tulajdonosa az Akali Apartmanok Kft.-nek, amely Balatonakaliban új építésű ingatlanokat értékesít.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×