eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Egyszerre teljesültek és nem teljesültek Magyarország céljai

A 2009/28/EK irányelvben rögzített, 2020-ra vonatkozó kötelező érvényű 13 százalékos megújuló energia részarányt sikerült elérnie Magyarországnak, de a 2010 decemberében elfogadott Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben a kormány által önkéntesen 14,65 százalékra növelt célt nem.

Amint arról az Infostart is beszámolt, a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya tavaly a bruttó végső energiafogyasztásban 1,3 százalékponttal 13,9 százalékra nőtt 2019-hez képest, így Magyarország teljesítette 2020-es célkitűzését – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb energiastatisztikai riportjából.

A Portfolio ugyanakkor most arra emlékeztet, bár az Európai Parlament és Tanács említett irányelve alapján a megújuló energiaforrások bruttó végső energiafogyasztásban való részesedésére vonatkozó, 2009-ben kijelölt 2020-as kötelező cél 13 százalék, ezt az egykori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jegyzett, 2010 decemberében elfogadott Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben a kormány önkéntesen 14,65 százalékra növelte, amit viszont nem sikerült elérni a statisztika szerint.

Pedig korábban a részarány járt már 16 százalék felett is (2013-ban), de a közel 80 százalékban a biomassza (azon belül nagyrészt tűzifa) felhasználásának köszönhető arány a következő években fokozatosan csökkent, mivel a hazai megújulóenergia-termelés és -felhasználás abszolút értékben egészen 2018-ig, a napenergia-boom kezdetéig érdemben nem emelkedett, miközben az ország teljes energiafelhasználása nőtt.

A lap arra is kitér, hogy nemzetközi összevetésben megállapítható, hogy a 2009-es EK irányelv által rögzített 2020-as magyar megújuló energia célszám az Európai Unióban az alacsonyabbak közé tartozik, de ez igaz a 14,65 százalékos célértékre is. A részben előzetes adatok szerint az országok többsége teljesítette a rá vonatkozó 2020-as célt, mindössze Belgium, Franciaország, Hollandia és Szlovénia maradt el tőle. Az EU egészének 20 százalékos célja 1 százalékponttal teljesült túl.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×