eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Cropped shot of a senior woman holding hands with a nurse
Nyitókép: shapecharge/Getty Images

Nem csak a csúcsfizetés miatt csábító a külföld a magyar ápolóknak

Több mint 1015 milliárd forintot utaltak haza 2020-ban a külföldön dolgozó magyarok. Bár az ápolók bére januártól emelkedett, a nyugati munkalehetőségek még mindig elég kecsegtető fizetéseket kínálnak.

Kevés olyan ország van az unióban, ahol fontosabb a kivándoroltak hazautalt jövedelme és az ingázók fizetése, mint Magyarországon – írja a Pénzcentrum. Tavaly ennek mértéke 3 milliárd 348 millió euró volt, éves középárfolyamon átszámítva 1175 milliárd forint – ide értve a külföldön élők hazaküldött pénzét, és az ingázók fizetését. Ezzel Magyarország az EU tagállamai közül az 5. leginkább rászoruló a külföldről érkező pénzekre.

A lap megjegyzi, nem kell nagy okfejtésbe bonyolódni ahhoz, hogy kiderüljön, miért dolgoznak olyan sokan külföldön. Amellett, hogy a hazainál magasabbak a bérek, ez ráadásul euróban folyósítják, így ha romlik a forint árfolyama, akkor a hazaküldött pénz is többet ér Magyarországon. Hozzáteszik: hasonló indíttatásból mennek külföldre az ápolók, egészségügyi szakdolgozók is, akiknek jó lehetőség lehet az idősgondozás. Bár januártól az ő bérük is emelkedett itthon, de

a külföldi lehetőségek még így is jobb anyagi kereteket nyújtanak, sok helyen pedig még a szállást és az étkezést is állják a munkáltatók.

A Pénzcentrum külföldi hirdetések alapján megnézte, milyen lehetőségei vannak most azoknak, akik belevágnának a külföldi életbe.

Angliába és Írországba például több helyre is keresnek házi idősgondozókat. A heti bérezés átszámolva 170 ezer és 240 ezer forint között alakul, tehát havonta 680 ezer és 960 ezer forint közötti összegre számíthatnak az idősgondozók, bár azt nem tudni, hogy egy bruttó vagy nettó összeg-e.

Eközben egy németországi hirdetésben 2250-2560 euró közötti, azaz mai árfolyamon 800 ezer és 910 ezer forint közötti összeggel csábítják havonta az idősgondozókat. Erre jön még az ezer eurós (kb. 360 ezer forintos) belépési prémium, illetve havi 44 euró (kb. 15 600 forint) egyéb juttatás.

Bécsbe és környékére is keresnek tapasztalt ápolókat 2-3-4 hetes váltásba. A fizetés 1800-2000 euró (kb. 640-710 ezer forint) közötti.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×