eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Munkások görögdinnyét pakolnak pótkocsira Kovács Zoltán gazdálkodó dinnyeföldjén a Békés megyei Medgyesegyháza közelében 2021. július 14-én. A napokban megkezdődött a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Az idén mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét Magyarországon, és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható.
Nyitókép: Munkások görögdinnyét pakolnak pótkocsira a Békés megyei Medgyesegyháza közelében 2021. július 14-én. MTI/Rosta Tibor

Nagyobb magyar növekedést vár a Világbank, mint korábban

Előrejelzésük szerint a bővülés üteme jövőre viszont lassul, ahogy a világ legtöbb országában is.

A Világbank javította idei magyar GDP-prognózisát; a nemzetközi szervezet szerdán publikált jelentésében azzal számol, hogy a magyar gazdaság – a tavalyi 6,8 százalék után – idén 5 százalékkal bővül a júniusban várt 4,7 százalékkal szemben.

Előrejelzésük szerint a bővülés üteme jövőre 4,3 százalékra lassul.

Romlottak a globális kilátások

A Világbank rontotta a globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány, a csökkenő fiskális ösztönzők és az ellátási láncokban tapasztalható folyamatos fennakadások miatt.

A Világbank "A világgazdaság kilátásai" (Global Economic Prospects, GEP) című jelentésében azzal számol, hogy

idén 4,1 százalékkal nő a globális gazdaság a tavaly júniusban várt 4,3 százalék helyett.

A jelentés összeállítói egyben 0,2 százalékponttal, 5,5 százalékra fogták vissza a globális GDP tavalyi növekedésére vonatkozó becslésüket.

A washingtoni székhelyű szervezet a növekedés idei lassulását prognosztizálja a világ legtöbb vezető gazdaságában.

  • Az Egyesült Államokban például az idei gazdasági növekedés a friss jelentés szerint 3,7 százalékra mérséklődik a 2021-es 5,6 százalékról,
  • Kínában 5,1 százalékra 8 százalékról,
  • az eurózónában pedig 4,2 százalékra 5,2 százalékról.

A Világbank a júniusi becsléséhez képest az amerikai GDP-növekedés idei várt ütemét 0,5 százalékponttal, Kínáét 0,3 százalékponttal, az eurózónáét pedig 0,2 százalékponttal rontotta.

India GDP-je eközben a júniusban becsültnél 1,2 százalékponttal nagyobb mértékben, 8,7 százalékkal nő az idén az előrejelzés szerint, ami meghaladja a tavalyi 8,3 százalékot.

A jelentés összeállítói megjegyezték: a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzés lefelé mutató kockázatai közé tartozik a járvány visszatérése, a további ellátási zavarok, a romló inflációs várakozások, a váratlan pénzügyi feszültségek és az esetleges éghajlati katasztrófák.

Emellett a fejlődő gazdaságok hatóságai a megnövekedett inflációs nyomás és a korlátozott költségvetési kapacitás problémáival is szembesülnek. Hosszú távon ezeknek az országoknak reformokat kell végrehajtaniuk, hogy csökkentsék a nyersanyagáraktól való függést, csökkentsék az egyenlőtlenségeket és javítsák a válságokra való felkészültséget – áll a Világbank jelentésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×