eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Keserű pirula: a nagy patikák rovására menekülhetnek meg a legkisebbek

Csaknem ezer hazai gyógyszertár küzd működési nehézségekkel, közülük a kis forgalmú gyógyszertárak január elsejétől segítséget kaphatnak – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A kis forgalmú gyógyszertárak közül azok számíthatnak segítségre, melyek adott településen egyedüliként működnek, tehát azok a patikák, amelyek olyan nagyobb falvakban vagy városokban üzemelnek, ahol több ilyen is van, a január 1-jétől nyíló új lehetőségben nem részesülnek – tisztázta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke érdeklődésünkre a Világgazdaság által megírt információt. Az érintett gyógyszertárak száma országosan 380 és 400 közé tehető, az előző év első félében a közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó árrésük nem haladta meg a 9 millió forintot – magyarázta a szakértő, megismételve: valóban az aprófalvas települések nagyon kis forgalmú gyógyszertárairól van szó, amik életben maradása létfontosságú.

Hankó Zoltán emlékeztetett: 2013-tól, amikor a Széll Kálmán Terv gyógyszerpiaci intézkedései hatályba léptek, részben az akkor elszenvedett veszteségek kompenzálásaként, részben egy úgynevezett gyógyszerbiztonsági validálás ellentételezéseként a gyógyszertárak szolgáltatási díjban részesülhetnek. A gyógyszertárak havi vénydarabszámának a függvényében sávos degresszív rendszer működik. Most a kis forgalmú gyógyszertárakban megszűnik a sávos rendszer, és a 20, 35, illetve 40 forint helyett egységesen 80 forint szolgáltatási díjban részesülhetnek vényenként. Ez praktikusan azt jelenti, hogy

a legkisebb patikáknál az eddigi szolgáltatási díj lényegében megduplázódik.

A kamara elnöke megjegyezte: az eddig rendelkezésre álló keretösszeg módosításáról nincs tudomásuk, így amit a legkisebb gyógyszertárak most plusz forrásként megkapnak, valószínűleg a nagyobbaknak a rovására kerül hozzájuk.

"Önmagában ezt nem tartom rossznak, ha a nagy jól működik, akkor lehet a támogatása kisebb" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×