INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

joe biden

olaj

olajár

Joe Biden amerikai elnök a koronavírus elleni védettséghez szükséges oltási kampányról beszél a washingtoni Fehér Ház keleti termében 2021. augusztus 18-án. A szakemberek azt javasolják, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna gyógyszeripari vállalatok által gyártott koronavírus elleni vakcinákkal beoltott emberek az emlékeztető oltást nyolc hónappal a második dózis felvétele után kapják meg. Az emlékeztető oltások beadása szeptember 20-án kezdődhet az Egyesült Államokban.

Joe Biden hadat üzent az olajárnak

Infostart / MTI

A stratégiai készletekről szóló friss döntése hatásos lehet.

Joe Biden amerikai elnök kedd reggel felszabadított ötvenmillió hordó mennyiséget az amerikai stratégiai nyersolajkészletből (SPR) a kőolaj magas világpiaci árának letörése érdekében.

Az amerikai gazdaságpolitikai lépéshez csatlakozott India, Japán és Dél-Korea is.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter szerint a világgazdasági leállást követően a globális kőolajkínálat elmaradt a kereslettől, amelynek a családok és a vállalatok fizetik meg az árát. "Biden elnök intézkedése megerősíti a Fehér Ház elkötelezettségét, hogy minden lehetséges eszközzel az árak csökkentésére és a gazdaság fellendítésére összpontosítson."

Brian Deese, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója a döntést követően kijelentette, hogy az "amerikai gazdasági fellendülés a legerősebb a világ nagy nemzetgazdaságai között. Az Egyesült Államok képes az erő pozíciójából megfelelni a gazdasági kihívásoknak".

Ugyanakkor John Barrasso wyomingi szenátor, az energiaügyi és természeti erőforrásokért felelős szenátusi bizottság vezető republikánus tagja azon a véleményen volt, hogy Biden elnök politikája csak tovább növeli az inflációt és az energiaárakat. Szerinte az SPR megcsapolása nem oldja meg a problémát.

"Biden elnök megszüntette vagy súlyosan korlátozta az amerikai kőolaj- és földgázkészletekhez történő hozzáférést a szövetségi földterületeken és vízkészletben. (.) Az OPEC és Oroszország felé rimánkodás, illetve most az SPR felhasználása csak kétségbeesett kísérletek a maga Joe Biden által okozott katasztrófa megoldására" - fogalmazott a republikánus politikus

Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségi vezetője bejelentése szerint Biden elnök döntése jó hír az amerikai családoknak és megerősíti az amerikai gazdaságot. "Az SPR megcsapolása szükséges átmeneti segítséget jelent a benzinkutaknál, egyben jelzés az OPEC felé, hogy nem manipulálhatják felelőtlenül a kőolaj-kínálatot, mesterségesen növelve a benzinárakat".

Kevin McCarthy, az amerikai kongresszus republikánus képviselőcsoportjának vezetője szerint Biden elnök döntése mindössze három napra elegendő nyersolaj-készletet bocsát piacra, amely nem jelent valódi megoldást az energiaválságra. "Ez csak színtiszta politikai taktikázás három nappal a Hálaadás előtt."

Christopher Guith, az amerikai kereskedelmi kamara első alelnöke szerint az Egyesült Államok valódi stratégiai kőolajkészletei Texas államban és a Mexikói-öbölben vannak, és az amerikai energiaügyi minisztérium tartalékait csakis kínálati fennakadások esetén szabadna használni. "A nem túl hatékony 'sebtapaszok' helyett a Fehér Háznak olyan politikai döntéseket kellene hoznia, amelyek a kőolaj- és földgázkészletek hazai, amerikai kitermelését bátorítják. Ehelyett a Biden-adminisztráció az energiatermelőket fenyegeti a szövetségi földterületeken, leállítja a kőolajvezetékek építését, illetve Szaúd-Arábiának és Oroszországnak könyörög több kőolajért."

Donald Trump korábbi amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt még energia-független volt, most pedig ki van szolgáltatva az OPEC kénye-kedvének. "Kalifornia állam egyes részein a benzin gallononként 7 dolláros (literenként 595 forintos) áron kapható, és az egész országban emelkedik az ára, ők meg az SPR készletet csapolják meg. Hát hogy lehet így vezetni egy országot?" - tette fel a kérdést közleményében a volt elnök.

Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018