eur:
394.43
usd:
370.69
bux:
66185.19
2024. április 16. kedd Csongor
money coin stack growing business.chart finance and Investment concept.
Nyitókép: bumbumbo/Getty Images

Szakértő: állami kiköltekezés várható, egy év múlva nagy kiigazítás jöhet

A Sberbank treasury vezetője, Horváth István arra számít, a kormány azonnal költeni kezdi a rendelkezésére álló pénzt a választásokig.

Ezekben a hetekben válik aktuálissá a jövő év üzleti tervezése a vállalkozásoknál. 2022 választási év is lesz, ami miatt talán még kevésbé kiszámítható a helyzet.

Alapvetően viszont biztosnak látszik, hogy

"kitart" az infláció

- vélekedett az InfoRádióban a Sberbank treasury vezetője.

"Vélhetően jóval hosszabb lesz az inflációs nyomás, nem csak itthon, hanem külföldön is" - tette hozzá Horváth István.

A kormányzat viszont közben egy nagyobb devizahitelt vett fel, ami a vállalkozások számára extra forrásokat jelenthet.

"Azt gondoljuk, a kormány nem fog tartózkodni attól, hogy elkezdje költeni a pénzt, ami rendelkezésre áll. Ennek vannak profán okai, a választás is ilyen, de a beruházásokat is próbálják támogatni, és egy komolyabb kormányzati kiköltekezés lesz látható a következő hónapokban" - húzta alá Horváth István.

A jövő év második felére viszont már borúsabbak a kilátások szerinte.

"Egyrészt külpiaci lassulásra is vannak jelek,

a kínai piac bukdácsol, és mivel rendkívül beágyazott a világgazdaság vérkeringésébe, vélhetően onnan valamiféle lassulás érkezhet.

Ezzel párhuzamosan pedig a magyar államháztartás hiánya meglehetősen lassan csökken, sőt, azt mondanám, a környező országokéhoz képest igen magas, bár vannak országok, ahol még ennél is sokkal magasabb, de például Olaszországot eleve másként kell megítélnie a piacnak; tény, hogy jövőre kiigazítás kell, főleg a második félévben vagy 2023 elején" - tette hozzá.

Hogy a kiigazításnak a kárvallottja ki lesz?

"Igazából mindenki. Minden második megtermelt forintunk átmegy az állami működésen, ez pedig mindenkit érint" - figyelmeztetett a Sberbank treasury vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×