eur:
391.31
usd:
361.86
bux:
65740.81
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Nyitókép: Pixabay

Ezrével menekülnek a taxisok a sárga kocsikból

Körülbelül kétezer taxis tűnt el a főváros utcáiról a pandémia kezdete óta. Az Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondta: csúcsidőben nehéz autóhoz jutni, de erről nem a munkaerőhiány, hanem a dugók tehetnek.

A koronavírus-járvány kitörése után 60-70 százalékkal csökkent a fővárosi taxik utasforgalma, így sok sofőr felhagyott a személyszállítással.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint míg a járvány előtt hétezer taxis dolgozott Budapesten, ma már csak ötezren vannak.

"Kénytelenek voltak abbahagyni, nagyon sokan elmentek nyugdíjba, még többen kerestek más egyéb olyan munkát, ahol tudták kamatoztatni civil foglalkozásukat, vagy épp a tehergépjárműves vagy kamionos jogosítványukat, szaktudásukat."

Metál Zoltán szerint a turisták elmaradása miatt kevesebb autó is ki tudja szolgálni a fővárosi igényeket, csúcsidőben azonban gyakran szinte lehetetlen autóhoz jutni, de ennek nem a taxishiány, hanem a forgalmi torlódások az oka - állítja.

"Már jeleztük hónapokkal ezelőtt, amikor a felújítások és sávlezárások kezdődtek, hogy olyan csúcsforgalom lesz a reggeli-délelőtti és a délutáni-esti időszakban, hogy egyszerűen le fog bénulni a város közlekedése.

Ezt sajnos vissza is igazolták az elmúlt hetek-hónapok eseményei."

A buszsofőrnek, fuvarozónak állt taxisok zöme eddig nem tért vissza a szakmába. Sokszor ugyanis családbarátabb időbeosztással akár a többszörösét is megkeresik korábbi bevételeiknek, ráadásul nem kell új autóra vagy lejáró taxisengedélyre sem költeni.

Mivel a személy- és árufuvarozás minden ágán nagy a munkaerőhiány, egyre több taxis hagyhatja el a pályát, mint rámutat, ez a tendencia egész Európában érezhető.

Metál Zoltán azt mondja:

a taxisbérek emelkedését nem bírná el a társadalom.

Szerinte a járvány elmúltával és a gazdasági helyzet stabilizálódásával a taxis ágazatba is visszatérnek a munkavállalók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Az elmúlt napokban vegyes mozgások jellemezték a tőzsdéket, az indexek szintjén csak kisebb elmozdulásokat lehetett látni. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a holnap érkező amerikai PCE inflációs adat előtt, ami a Fed kedvelt inflációs mutatója és várhatóan irányt adhat majd a piacnak. Addig is viszont úgy tűnik, hogy maradnak a vegyes mozgások, ezt láttuk tegnap az USA-ban is, majd Ázsiában inkább negatív irányba mozogtak a vezető indexek, viszont Európában ma is oldalazás megy.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×