eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Az MVM fontolgatja a paksi atomerőmű üzemidejének hosszabbítását

A geopolitikai helyzet megváltozásának köszönhetően felvetődött, hogy a paksi 1-es blokk 2032-ben lejáró üzemidejét meghosszabbítsák – mondta egy lapinterjúban Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója.

"A Paks II beruházás nem az MVM Csoporthoz tartozik, ugyanakkor a nukleáris kompetenciák terén megkerülhetetlenek vagyunk. Teljesen más a geopolitikai környezet, mint amikor döntés született a Paks II-es beruházásról. Európában mindenhol felgyorsult a szenes erőművek kivezetése. Ilyen értelemben az, aki nukleáris kapacitást épít, geopolitikai erőt létesít. Mivel energetikai szempontból lenne értelme, tulajdonosi oldalról nálunk is felvetődött, hogy vizsgáljuk meg a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításának a lehetőségét" – mondta Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott interjúban.

Az 1-es blokk engedélye 2032-ben jár le, és a Paks II. projekt csúszásban van, az orosz hitel törlesztését is csak 2031-ben kell elkezdeni. A társaság első embere elmondta, a hosszabbításnak nem lenne technikai akadálya, folyamatosan fejlesztik, modernizálják az atomerőművet, sok olyan elem van, amely bőven túlélheti a meghosszabbított üzemidőt is.

A másik kérdés, hogy a termelt villanyáramnak hol lesz a helye, ha tovább termelnek a blokkok, és itt már az egész régiót figyelik: a szlovák atomerőmű-fejlesztés folytatásáról nagy viták zajlanak, a cseheknél hasonló helyzet van, pótolniuk kell a kieső szenes kapacitást is.

"Meglátjuk, mit tudunk csinálni a plusz tíz évvel, ha folytatódik a termelés,

de mivel a világ energiaigénye évről évre növekszik, az alaperőművek által termelt energia felértékelődik" – mondta Kóbor György, és hozzátette, az engedélyeztetés folyamata összetett és hosszabb folyamat, ezért döntés rövid távon nem várható.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×