eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Az ijesztő világpiaci áremelkedés a magyar inflációnak is betesz

Az év első öt hónapjában robbantak a nyersanyagárak a világpiacon, volt olyan termék, amelyik 80–100 százalékkal drágult. A Portfolio adatai szerint több más mellett a faanyag, a kukorica, a szójabab, a cukor és a réz ára is jelentősen emelkedett. A Portfolio vezető makrogazdaság elemzője azt mondta: az év második felétől itthon is jelentkezhet ez a drágulás a fogyasztói árakban, és részben emiatt a korábbinál magasabb lehet az infláció.

Madár István elmondása alapján az egész világon a legnagyobb gazdasági kockázatot jelen pillanatban az infláció jelenti, „legalábbis a legtöbb közgazdász így gondolja”. A makrogazdasági elemző megjegyezte, meglepőek lehetnek az ilyen típusú aggodalmak, hiszen az elmúlt másfél–két évtizedben a világ inflációtól mentes környezetben fejlődött, amihez szép lassan Magyarország is csatlakozott.

Az egyik legfontosabb magyarázat, tette hozzá a Portfolio munkatársa, a nyersanyagárak emelkedésében keresendő, ugyanis

a koronavírus-válság után a kereslet és a kínálat nem egyforma tempóban áll helyre, ráadásul ez nemcsak egy-egy termékre igaz, hanem a piacok között is óriási eltérések vannak,

például az autóiparban növekvő igényekkel nem tudnak lépést tartani a beszállítók. Éppen ezért nagyon sok területen látványos áremelkedési folyamatok indultak el, „és bár ezen termékeket jellemzően nem Magyarországon gyártják, mégis az a helyzet, hogy természetesen az import termékeken keresztül begyűrűznek.” Ráadásul az egész szállítmányozási piacon is drasztikus drágulás figyelhető meg.

Madár István még a májusi adat megismerése előtt azt mondta: ez elsősorban még nem az alapanyagárakra reflektál. Inkább azt tükrözi majd, hogy a tavalyi év hasonló időszakában következett be a koronavírus-válság kirobbanása, és az ezzel kapcsolatos leállások, amihez látványos áresés párosult, így alacsony a viszonyítási alap, és ezért van a mostani a nagy inflációs mutató – fogalmazott a Portfolio munkatársa. A májusiinflációs adat 5,1 százalék lett.

Ugyanakkor az év második felére mindenki úgy fogalmaz, hogy elsősorban a problémát a nyersanyagár-emelkedések, illetve néhány egyéb gazdaságpolitikai intézkedés okozhatja, és ezek összességében egy inflatórikus (pénzrontó, inflációt gerjesztő – szerk. megj.) környezetet alakíthatnak ki a világban, és így Magyarországon is. Ehhez kapcsolódóan a jegybank is beavatkozni készül, és hosszú idő után először szánhatja el magát kamatemelésre.

A veszély mértékét illetően Madár István úgy fogalmazott, hogy

a kétszámjegyű inflációhoz azért nagyon sok olyan váratlan eseménynek kell bekövetkeznie, amivel egyelőre senki sem kalkulál.

„Ugyan az év eleje óta mért több tízszázalékos áremelkedések valóban ijesztőek, és a hatásukat teljesen nem is lehet megúszni, de azért az a tapasztalat, hogy ezek csak a költségeknek egy részét teszik ki egy-egy fogyasztói termékben, miközben a többi költség – energia-, megmunkálás- vagy a munkaerő ára – nem feltétlen emelkedik hasonló mértékben. Persze lesznek olyan termékek, amelyekne alacsonyabb a hozzáadott értéke, esetleg a feldolgozottsági szintje, így ezek esetében a nyersanyag ára „korlátozásmentesen” csapódik majd le a fogyasztói árakban, de a legtöbb helyen ennek a tompított hatásával kell számolni – magyarázta.

Összességében tehát Magyarország inflációs pályája a szakembere véleménye szerint úgy alakulhat, hogy a tavalyi év sokkja miatti májusi 5 százalék fölötti szint ereszkedni fog, ennek üteme azonban nem igazán lesz gyors. Így várhatóan 4 százalék fölött marad az inflációs ütem, ami egyrészt messze túlszárnyalja az MNB 3 százalékos szintjét, másrészt régóta nem volt tapasztalható tartósan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×