eur:
395.87
usd:
369.56
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Fotót készítenek magukról okostelefonjukkal vendégek egy étterem teraszán Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2021. április 24-én. A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-től hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belső terekben viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Elvágták a bértámogatást, pedig még szükség lenne rá az érintettek szerint

A turisztikai szakemberek és a rendezvényszervező cégek is úgy látják, hogy indokolt lett volna a munkahelymegtartó bértámogatás fenntartása ezekben az ágazatokban a nyári időszakban.

A bértámogatást május 31-ig igényelhették azok a cégek, amelyek nem tudták folytatni megszokott tevékenységüket a pandémia alatt.

„Ez nagy fontos intézkedés volt, hiszen ez tette lehetővé, hogy a kollégák legalább egy részét meg lehessen tartani” – mondta a bértámogatás szerepéről a turisztikai szektorban az InfoRádiónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás. Szerinte ez a támogatás tette lehetővé, hogy a terasznyitás után újra tudjanak indulni, hiszen mint a szektor sok szereplője elmondta, a munkaerő volt ebben a kulcs. Éppen ezért sajnálják, hogy vége van, szerették volna, ha még pár hónapig kitart – nyilatkozott az elnök.

Úgy látja, vidéken még legalább júniusban, Budapesten még két hónapig, de inkább egész nyáron fenn kellett volna tartani a bértámogatást. A különbséget az indokolja, hogy

a fővárosban a nyáron 25-30 százalékos forgalomra lehet számítani.

Flesch Tamás arról számolt be, hogy nagyjából a szektorban dolgozók fele hagyta el állását, illetve kellett nekik felmondani a járvány alatt.

A bértámogatás kivezetése miatt a konferencia- és rendezvényszervező cégek is bajban vannak. Erről már a Hungexpo vezérigazgatója, a Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetségének elnöke, Ganczer Gábor beszélt az InfoRádióban. Elmondta, az ősszel lesznek nagyobb rendezvényeik, ami azért jelent nagy kihívást, mert

a világjárvány miatt a korábbi létszámuk hetven százalékát tudták megtartani.

Bértámogatás nélkül nem tudják visszapótolni a létszámot.

Ganczer Gábor szerint a megszűnt munkahelyek visszaépítése lassabb lesz, mint lenne bértámogatással, ez nagy terhet ró majd a megmaradt munkavállalókra. Azt mondta, olyan munkavállalói állománnyal indulnak újra, amekkorát a rendelések alapján a későbbiekben is fenn tudnak tartani. Arra számít, hogy a jövő év hozhatja vissza a pandémia előtti szintet a szektorban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Anglia–Szlovénia 0-0

ÉLŐ: Anglia–Szlovénia 0-0

Ott születhet meg az eredmény, amellyel továbbjut a magyar csapat, ahol a válogatott megkezdte az Eb-szereplését június 15-én: a kölni stadionban. De Marco Rossi válogatottjának sorsa most nem saját kezében van, hanem az angolokéban. Ha Gareth Southgate együttese legyőzi a szlovénokat, a magyar válogatott biztosan a nyolcaddöntő résztvevője lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×