eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma
Kecskeméten készült Mercedes kompakt személyautók a Mercedes-Benz gyárában 2016. május 24-én. A gyár több mint 180 ezer legyártott járművel húsz százalékos növekedést ért el 2015-ben.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Az autógyártástól eltérő dolgokra kénytelen fókuszálni a kecskeméti Mercedes

Hivatalosan is megerősítették, hogy leállt a kecskeméti Mercedes-gyárban a termelés. A Financial Times brit gazdasági napilap már arra figyelmeztet, hogy a második negyedévben bajba kerülhet az autógyártás, ha nem oldódik meg a globális chip- és félvezető hiány.

2020-ban az egész világot sokkolta, amikor a koronavírus-járvány hatására megszakadtak az ellátási láncok, és leállásra kényszerültek az európai autógyártók. Tavaly nyár elejére helyre állt a termelés, idén év elején azonban újabb nehézségek jelentek meg az iparágban, először januárban álltak le több üzem a globálisan jelentkező chiphiány miatt. Múlt héten ismét zavar mutatkozott az ellátásban – hétfőn pedig megerősítette a kecskeméti Mercedes-gyár azt a múlt heti hírt, hogy május 2-ig a világban tapasztalható félvezetőhiány miatt szünetelteti a termelés.

A Portfolio elemzője az InfoRádiónak azt mondta: a gyárban most más fejlesztésekre és a dolgozók koronavírus elleni vakcinázásra használják föl a kieső időt. A Mercedes Benz a gazdasági portál szerkesztőségének eljuttatott hivatalos válaszaiból kiderült: egyes félvezető komponensek terén jelenleg világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásában, kiemelve, hogy a konszern szoros kapcsolatban áll mind a közvetlen-, mind a félvezető beszállítóival. Hangsúlyozták továbbá, hogy

a kecskeméti gyár – a tervek szerint – a 17. naptári hétig bezárólag módosította a termelési programját.

Szandányi Levente hozzátette: a cég jelezte, a nagyszámú dolgozók oltása mellett zavartalanul folyik a kiemelt stratégiai projektek megvalósítása.

Az elemzők korábban úgy látták, hogy a világszerte jelentkező chiphiány átmenetileg sem teszi próbára az autógyártás, hiszen az üzemek az előre nem tervezett állási idő után behozhatják a lemaradást. Hétfőn viszont a Financial Times brit gazdasági napilap már arra figyelmeztetett, hogy a második negyedévben bajba kerülhetnek az autógyártók, ha nem oldódik meg az alkatrész utánpótlás. A Portfolio elemzője úgy véli, ennek tükrében érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy valóban bekövetkezik-e mindez, és hogy az egyes nagyvállalatok különböző gyártóbázisait hogyan is érintheti a probléma. Visszatekintve a 2020-as előrejelzésekre, mindenki borzasztóan optimista volt az autóipar teljesítményét illetően az idei évre vonatkozóan, két számjegyű bővülést jósolva, azonban, ha valóban eszkalálódik a probléma a második negyedévben, könnyen előfordulhat, hogy érezhető hatással lesz az autóipari termelésre, ami

rányomhatja a bélyegét a teljes 2021-es kibocsátásra is

– tette hozzá Szandányi Levente

Az elemzők arra számítanak, hogy itthon az autó- és az építőipar húzhatja idén a növekedést. Az iparon belül az autóipar képviseli a legnagyobb részarány: az ipari termelés volumenének 28 százalékát adja Magyarországon a járműgyártás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×