INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

malom

nagyvállalat

varga mihály

beruházás

gazdaság

Újabb magyar nagyvállalati beruházás nyert támogatást

Újabb magyar nagyvállalati beruházás nyert támogatást

Infostart / MTI

Varga Mihály: a kormány az idén is 25 milliárd forintot fordít a Nagyvállalati beruházási támogatási programra.

A Nagyvállalati beruházási támogatási program igazi sikertörténet, a kormány az idén 25 milliárd forintot fordít a program folytatására - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Gyermelyen, a tésztagyár új malmának alapkőletételén. A miniszter kiemelte: az elmúlt hat évben Magyarországon 179, elsősorban magyar termelői beruházás jutott támogatáshoz a program forrásaiból. Eddig 160 milliárd forintot fordítottak erre a célra, 380 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítve.

Ha az idei évre tervezett 25 milliárd forintos keret elfogyna, a kormány kész újabb összegeket átcsoportosítani erre a célra, hiszen a 2015-ben indult programnak komoly szerepe van abban, hogy a magyar gazdaság a pandémia időszakában sem roppant meg - közölte a tárcavezető.

A Gyermelyi Zrt. 5,5 milliárd forint értékben immár harmadik malmát építi, amelyhez a kormány a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 1,7 milliárd forint segítséget nyújtott. A malomiparban is meghatározó vállalkozás leendő üzeme napi 300 tonna lágybúza őrlésére lesz alkalmas.

Emellett elkészült a vállalat 1,6 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása is, 500 millió forint kormányzati támogatással.

  • Gyermelyen Közép-Európa egyik legnagyobb tésztagyára működik. A hat gyártósor évente 70 000 tonna száraztészta előállítására alkalmas. Az alapanyagok saját forrásból érkeznek az üzembe.
  • Magyarországon piacvezető a Gyermelyi, a belföldön elfogyasztott száraztészta majdnem fele ebből az üzemből kerül ki.
  • Az elmúlt években jelentősen növekedett az exportértékesítés is, aminek részaránya mára eléri a tésztaforgalom 35 százalékát.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt évben 155 000 tonna gabonát őröltek az üzemeik, azonban ezzel elérték a kapacitásuk határát, ezért is szükséges a további bővítés. A mostani beruházásnak köszönhetően további évi 90 000 tonnával fog emelkedni a vállalat őrlési kapacitása, amely lehetővé teszi a növekvő kereskedelmi igények biztos kiszolgálását és az expanzió folytatását.

A korszerű technológiát figyelembe véve a jelenlegi őrlési mennyiség eléréséhez mintegy 50 ember munkája szükséges, így arányaiban az új malom üzembe állításával mintegy 10-11 munkahely jön létre.

Igen, gyermelyi tészta... ? Azok tippeltek jól, akik Gyermelyre gondoltak tegnapi bejegyzésemnél. Ma egyszerre adtuk át... Közzétette: Varga Mihály2021. április 23., péntek

Az idén 50 éves Gyermelyi Zrt. a pandémia alatt is növelte bevételét. 2018-ban 24,5 milliárd, 2019-ben 28,2 milliárd, 2020-ban pedig 29,2 milliárd forint konszolidált árbevételre tett szert. A vállalat beruházásai is folytatódtak, 2018-ban 2,8 milliárd, 2019-ben 2 milliárd, 2020-ban pedig 4,6 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre. A vállalatcsoport közel 500 főt foglalkoztat, beruházásaival újabb és újabb munkahelyeket teremt.

Nyitókép: Facebook/Varga Mihály
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018