eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal teli ampullák a George Washington Egyetemi Kórházban Washingtonban 2020. december 14-én. Az Egyesült Államokban ezen a napon vette kezdetét az oltási kampány. Első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Jacquelyn Martin

A gazdag országok akadályozzák meg a vakcinagyártás bővítésének lehetőségét

India és Dél-Afrika fél éve javasolta, hogy a vakcinák jogairól átmenetileg lemondva tegyék lehetővé az országok azt, hogy bárki gyárthassa hazai felhasználásra a védőoltásokat, de néhány fejlett ország azóta sem hajnlandó ebbe belemenni.

Az USA, Nagy-Britannia, az Európai Unió, Kanada, Svájc, Japán, Norvégia, Ausztrália és Brazília a megakadályozói annak, hogy célt érhessen a szabadalmi lemondási javaslat, amelynek célja az lenne, hogy nagy mennyiségben készülhessen koronavírus elleni oltás, mellyel aztán hatékonyabban lehetne immunizálni a jelenleg leszakadó országok lakosait. A Kereskedelmi Világszervezet hamarosan virtuális találkozót tart, melyen ez a javaslat is terítékre kerül az oltások szellemi tulajdonnal és szabadalommal kapcsolatos jogok átmeneti felfüggesztésére, írja a CNBC. A javaslat mögött jelenleg közel száz, jórészt fejlődő ország áll, a cél pedig az, hogy a szükséget szenvedő országok helyben készíthessenek oltást maguknak.

Az eloszlás egyenlőtlen

A javaslatnak most, hogy a koronavírusos esetek és halálozások száma a világ különböző részein egy időben ugrott meg és döntöget rekordokat - gondoljunk csak Brazíliára és Indiára -, különösen nagy a súlya. A WHO már számos alkalommal rámutatott arra, mennyire egyenlőtlenül oszlanak el a vakcinák a világ országai között. Fél évvel az eredeti javaslat benyújtása után ugyanakkor még mindig nem sikerült a fejlett államokat arról meggyőzni, hogy ez szükséges lépés.

"Oltáshiánnyal küzdünk pandémia idején, amit a gyártási és ellátási kapacitás szélesítésével és a releváns szellemi tulajdon átmeneti lemondásának biztosításával lehet kezelni"

- mondta Maria Guevara, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi orvosi titkára. "Életek megmentéséről, nem rendszerek védelméről van szó." A jogok átmeneti felfüggesztésének fontosságáról a WHO mellett egészségügyi szakértők, civil szervezetek, szakszervezetek, a világ egykori vezetői, nemzetközi orvosi segélyszervezetek, Nobel-díjasok és emberjogi szervezetek is meg vannak győződve.

Lassan halad az immunizálás

A javaslat természetesen nem végső megoldás a koronavírus elleni küzdelemben, de eszközt adhat az országok kezébe, gyógyszeripari szakszervezetek ugyanakkor ellenzik azt. A Gyógyszergyártók és Egyesületek Nemzetközi Szövetségének vezetője, Thomas Cueni tavaly veszélyesnek és kontraproduktívnak nevezte a javaslatot, mely szerinte káros a vakcinákat és gyógyszereket fejlesztő cégekre nézve. Véleménye szerint inkább az innovációt kellene támogatni.

A jelenlegi ütemben haladva a fejlettebb országok legkésőbb jövő nyárra teljes lakosságukat immunizálni tudják, míg a szegényebb országok esetében ez 2024-ig nem fog bekövetkezni.

A fejlett országok lakosságának negyede kapott már oltást, míg a fejlődő országok esetében ötszázból mindössze egyetlen ember.

A javaslatot ellenző vezetőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik: Katherina Tai, a Kereskedelmi Világszervezet amerikai képviselője szerint nem szabad ugyanabba a hibába esni a koronavírus ellni oltás és gyógyszerek kapcsán, ami annak idején a HIV-gyógyszerekkel történt: ezek nagyon sokáig éppen a legérintettebb Afrikába nem kerülhettek el megfelelő mennyiségben.

Alaptalannak érzik az ellenállást

Az epidemiológusok jelenleg amiatt aggódnak, hogy ha nem sikerül megálljt parancsolni a koronavírus ilyen ütemű terjedésének, akkor a keletkező mutációk egy éven belül hatástalanná tehetik a most elérhető oltásokat.

"Bosszantó a gyógyszergyárak panaszait hallani, miszerint az ideiglenes lemondás visszatartja majd őket a jövőbeli oltások gyártásától.

Példátlan és a zsarolással határos ez a kijelentés.

Eddig az adónk ösztönözte őket, kormányaink milliárdokat öntöttek oltóanyagok kifejlesztésébe. Így a jövőben újra ösztönözhetők lesznek" - fogalmazott a gyógyszeripari aggályokkal szemben a Human Rights Watch európai igazgatója, Andrew Stroehlein.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×