eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy munkás a nyílászárókat gyártó nyíregyházi Realtherm Kft. új üzemcsarnokában 2017. március 24-én. A 800 milliós kapacitásbővítő beruházáshoz a társaság csaknem 364 millió forintot nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A mi vásárlóerőnk a leggyöngébb a visegrádi országokban

Az elmúlt nyolc évben folyamatosan emelkedett a magyar átlagkereset, így a bruttó bér terén felzárkóztunk a régió országaihoz. További adócsökkentés kéne.

A régiós országok közül Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a fizetések 2020-ban. A bérfelzárkózás folytatásához további adócsökkentésekre lehet szükség – írja a vg.hu.

A nettó keresetek vásárlóerő-paritásán érzékelhető leginkább a magyar bérek lemaradása a visegrádi országokhoz képest, a bruttó átlagfizetések többé-kevésbé már azonosak a régióban – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a hazai bérfelzárkózás aktuális helyzetéről. A visegrádi országok statisztikai hivatalainak adatai szerint 2020-ban is a cseh bruttó átlagbér a legmagasabb a térségben:

  • Csehországban 35 ezer 610 korona, azaz 498 ezer forint,
  • Lengyelországban 413 ezer forintnak,
  • Szlovákiában 407 ezer forintnak megfelelő összeg,
  • Magyarországon 403 ezer forint

volt a tavalyi bruttó átlagkereset.

A magyar 9,8 százalékkal volt magasabb a 2019-es adatnál.

Tavaly zsinórban nyolcadik egymást követő éve nőttek a fizetések, 2010 óta a bruttó átlagkereset 72 százalékkal, a reálbérek pedig mintegy 50 százalékkal emelkedtek.

Hasonlóan robusztus növekedést produkáltak a romániai fizetések is az elmúlt időszakban, ám a magyarországi bérek továbbra is meghaladják Románia mutatóit: Magyarországon decemberben 298 ezer forint volt a nettó bér, Romániában 3620 lej, azaz 271 ezer forint.

A szakszervezeti vezető rámutatott, hogy az adócsökkentés lehetne az egyik irány, amellyel tovább nőhetne a fizetések vásárlóereje. A 2016-os bérmegállapodásnak köszönhetően évről évre csökken a szociális hozzájárulási adó, amely az idén már 15,5 százalék. Ennek ellenére továbbra is Magyarországon a legmagasabb az adóék, ezért is lenne indokolt a közterhek mérséklése. Palkovics úgy látja, a kormány a szociális hozzájárulási adót vagy a személyi jövedelemadót csökkenthetné.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×