eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma

A november nem volt jó a kiskereskedelemben

Tavaly novemberben a nyers adat szerint 0,3, naptárhatástól megtisztítva 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt az üzletek szezonális és naptárhatástól megtisztított forgalma - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben és októberben egyaránt 2,0 százalékos volt a forgalom szezonálisan kiigazított csökkenése.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 1,0 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év novemberéhez képest.

Az első negyedévi 7,2 százalékos emelkedés után a tavalyi második és a harmadik negyedévben egyetlen egyszer, júliusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatással kiigazított volumene, akkor is minimális, mindössze 0,4 százalékos éves növekedést mért a KSH.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 1,0 százalékkal kisebb lett. Az eladások 11,3 százalékkal nőttek a gyógyszertárakban és 1,3 százalékkal csökkentek az illatszertárakban, így -, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben átlagosan 6,2 százalékos volt a forgalom növekedése az előző havi 0,3 százalékos éves csökkenés után. Az iparcikk jellegű vegyesboltokban 2,6 százalékkal csökkent a forgalom volumene, a könyv-, újság- és papírboltokban 25,8 százalékos volt a kereslet visszaesése, a számítástechnika és egyéb iparcikk üzletekben 7,5 százalékkal esett a forgalom az előző év novemberéhez mérve. A bútor-, műszakicikk boltokban 20,7 százalékos, a textil-, ruházati és cipőboltokban 26,7 százalékos volt az éves csökkenés, míg a használtcikk-üzletekben 27,9 százalékkal maradt el a naptárhatástól megtisztított forgalom az előző novemberitől.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 12 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene az előző hónapokhoz hasonlóan 43,2 százalékkal bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,4 százalékkal kisebb lett az előző havi 10,5 százalékos visszaesés után.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13 százalékkal csökkentek - tette hozzá a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1109 milliárd forint volt, amivel hatodik hónapja haladta meg az ezer milliárd forintos küszöböt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A múlt év első tizenegy hónapjában a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×