eur:
393.11
usd:
367.06
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Itt vannak a legnagyobb műanyagszennyezők

Már harmadik éve a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé felel a legtöbb műanyagszemétért a világon: a Break Free From Plastic nevű szervezet nulla fejlődést lát abban, ahogyan műanyag-kibocsátásait kezeli a három dobogós multi.

Tengerpartok, folyók, parkok és egyéb helyszínek eldobált szemetében 55 országból 51-ben vannak jelen a Coca-Cola termékeinek eldobott csomagolásai – tudósít a The Guardian cikke. A felmérésben önkéntesek szedték össze a felgyülemlett szemetet a részt vevő országokban: összesen 14 734-en gyűjtötték a hulladékot, amelyből azután márkaauditot végeztek. A begyűjtött 346 494 darab műanyagszemét közel kétharmadán egyértelműen azonosítható volt, hogy milyen márka termékéből került nem a megfelelő helyre. A Coca-Cola hozzájárulása a műanyagszeméthez nagyságrendekkel nagyobb volt, mint a második Pepsié és a harmadik Nestléé együtt:

  • a Coca-Cola márkajelzését 51 országban, 13 834 darab csomagoláson találták meg,
  • míg a Pepsi márkajelzését 43 oszágban, 5155 műanyagdarabon,
  • a Nestléét pedig 37 ország 8633 darab szemetén.

Magyar adatok nem szerepelnek a kutatásban: 2018-ban voltak hazai önkéntesei a kutatásnak honlapjuk tanúsága szerint, tavaly és idén azonban már nem volt vállalkozó erre országunkban.

Kell a műanyag?

A Coca-Cola már korábban kivívta a környezetvédők rosszallását ebben az évben azzal a kijelentéssel, miszerint nem tervez megválni a műanyag palackoktól, mivel vásárlóik kedvelik azokat. Később aztán egy részben papírból készülő flakon tervével állt elő: ebben harminc százalék a papír aránya, a maradék 70 százalék pedig újrafelhasznált műanyag.

Egy 2017-es kutatás szerint ugyanakkor a világon felhasznált műanyag túlnyomó többségét, 91 százalékát soha nem használják újra, hanem a szemétben vagy a természetben végzi, esetleg elégetik. A Tearfund nevű nonprofit szervezet adatai szerint a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé csak hat fejlődő országot figyelembe véve is évi félmillió tonna műanyagszennyezésért felelős.

Álljon le a műanyaggyár

"A világ top műanyagszennyező vállalatai azt állítják, keményen dolgoznak a megoldáson, miközben tovább pumpálják azokat a nagyvilágba" – mondja Emma Priestland, a Break Free From Plastic globális kampánykoordinátora. Véleménye szerint a műanyag szemét mennyiségnek megfékezésére csak a termelés leállítása, az egyszer használatos palackok kivezetése és az újrahasznosítás rendszerének bevezetése lehet a megoldás.

A márkával azonosítható műanyagszemetek közt leginkább egyszer használatos csomagolásokat, például

ketchupos, kávés és samponos flakonokat, zacskókat találtak.

Ezek adják a szemét nagy részét, melyet a cigarettacsikkek és a műanyag palackok követnek.

Vállalati válaszok

A Coca-Cola szóvivője az adatokra reagálva azt közölte: elhivatottak az iránt, hogy 2030-ra minden palack visszakerüljön hozzájuk és újrahasznosuljon. Elmondása szerint már 18 piacon kapható termékük olyan csomagolásban, amely teljes mértékben újrahasznosított, és a másodlagos csomagolóanyagok nagy részét is mellőzték. A Pepsi 2025-re szeretné 35 százalékkal csökkenteni a szűz, azaz máshol még soha nem használt műanyag használatát üzemeiben, valamint igyekeznek az újratöltés és az újrafelhasználás népszerűsítésével több tízmillió palack gyártását megspórolni. A Nestlé harmadával csökkentené gyáraiban a szűz műanyag használatát 2025-re, és ekkorra teljes mértékben újrahasznosíthatóvá vagy újra felhasználhatóvá tenné termékei csomagolását.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×