eur:
393.13
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Megint elfogytak a vendégek, bezuhant a forgalom az éttermekben

A nyáron felpörgött az élet a vendéglátásban, még külföldiek is érkeztek, de szeptemberre mindenhol legalább a korábbi felére esett a forgalom és a bevétel.

A koronavírus-járvány leginkább a turizmust és a vendéglátást sújtja, a határzár miatt elmaradó külföldi vendégeket most már a hazaiak sem pótolják, egyre kevesebben járnak étterembe – derül ki a g7.hu körképéből.

A járvány a vendéglátáson belül a külföldiekre leginkább támaszkodó luxusétteremeket sújtja leginkább. A leginkább elismert éttermek közül a Babel, a Costes vagy az Onyx zárva vannak, a Borkonyha a napokban nyitott újra. A Michelin-csillagos éttermek közül elsőként a Széll Tamás által fémjelzett Stand nyitott ki június közepén, augusztusban már az előzetes terveiket hozta a forgalom, a határzár és a második hullám miatt azonban szeptemberben eltűntek a külföldiek, és a magyar vendégek is óvatosabbak lettek. A szeptemberi bevételük nagyjából fele a tavalyinak.

A jelentős részben turistákból élő bulinegyed is szenved, a nyitás után jó júniust és júliust zártak, de augusztus közepén már egész sok külföldi is volt, 20-a után azonban elkezdett fogyni a magyar törzsközönség, a szeptemberi forgalom pedig majdnem fele a tavalyinak.

Egy zuglói menzának, amelynek széles a vendégköre, a forgalma szeptemberre érte el a vírus előtti időszak 60-80 százalékát. Sokan tartanak a vírustól, többen rendelnek, illetve főznek otthon – szerepelt a távolmaradási érvek között.

A vidéki éttermek bízhattak a megélénkülő belföldi turizmusban. A Balatonnál több helyen rekordforgalommal zártak, a külföldiek hiánya nem okozott jelentős kiesést. Egy békéscsabai kisvendéglő vezetője arról számolt be, hogy a menü és házhoz szállítás bevezetésével a korábbi forgalom negyven százalékát érték el tavasszal, majd az újranyitás után belföldi turistából és a helyiekből jóval több jött, a külföldiek elmaradása pedig őket nem érintette.

Egy győri belvárosi étteremben a járvány előtt a vendégkör jelentős része turista volt, illetve nagy számban jártak hozzájuk az Audi miatt a városban dolgozó németek is. Az elmaradásuk miatt májusban a megszokott forgalom 50 százaléka jött be, júniusban a 70 százaléka, júliusban és augusztusban a 85-90 százaléka, de miután lezárták a határokat, a szeptemberi forgalom az elvárt szint 50 százalékára csökkent.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×