eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

A turkálóba járóknak nehezebb dolguk lesz

A brexit egyik - a ruhavásárlók szempontjából talán váratlan - következménye az lesz, hogy a márkás angol használt ruha elérhetetlenné válik.

A brexit átmeneti idejének vége gyorsan közeledik, 2021-től az EU és a britek kereskedelmi viszonyai gyökeresen át fognak alakulni. A Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői leírták, mi és hogyan változik majd - olvasható a Napi.hu cikkében.

Ami már a bizonytalanságok közepette is biztos, hogy az Egyesült Királyság vonatkozásában az EU harmonizált védjegyszabályai nem lesznek alkalmazhatók, ami többek között befolyással lesz minden olyan kiskereskedőre, aki az Egyesült Királyságból belföldi viszonteladás céljából importál árut. Tehát például egy-egy népszerű márka jogosultja ellenőrzése alatt tarthatja a védjeggyel ellátott áruk kereskedelmét, hiszen ő határozhatja meg, melyik országban ki és milyen feltételekkel forgalmazhatja azt.

Az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül a kontroll csak korlátozottan érvényesül, mivel ha egy tagállamban egy termék védjegyjogosult forgalomba kerül, az oltalom az EGT-n belül már nem él, a további értékesítés már szabad. Ez azt jelenti, hogy például egy magyar viszonteladó beszerezheti márkás árukészletét egy alacsonyabb árfekvésű uniós országban, és a magyarországi márkakereskedéseknél alacsonyabb áron továbbértékesítheti azt.

Ám ha egy termék az Egyesült Királyságban "látja meg a napvilágot", ahhoz minden egyes uniós országba lépve külön engedélyt kell szerezni.

Ez Magyarországon speciális helyzetet is előidéz, ugyanis rengeteg UK-használtruha van hazánkban a boltokban, azonban a védjegyekhez fűződő jogok miatt ennek mennyisége töredékére csökkenhet.

Az ügyvédi iroda persze hozzáteszi, hogy az emiatti pereskedés aligha lesz tömeges brit részről, de nem zárható ki, hogy bizonyos nagyobb presztízsű márkák föl fognak lépni a brand marketingpozícióját veszélyeztető másodlagos értékesítéssel szemben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×