eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Komoly fordulatot vizionál lakásfronton az MNB

Három biztosító is kopogtat az MNB-nél fogyasztóbarát otthonbiztosítási pályázattal és ezek elbírálása zajlik. Októberre további 4-5 piaci szereplő pályázatát várják.

Ha az említettek mind beérkeznek, az azt jelenti: összességében a szektor díjbevételeinek mintegy 90 százalékát magáénak tudó biztosítók akarnak belépni a fogyasztóbarát piacra – mondta el Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Nemzetnek.

Ezek után éles verseny bontakozhat ki a lakásbiztosításoknál és átfogó reformot indíthat el a lakásbiztosítási piacon.

Az MNB akkor lenne elégedett, ha – a Minősített lakáshitelhez hasonlóan – az új értékesítés nagy részét a fogyasztóbarát otthonbiztosítások tennék ki.

A járvány akadályai ellenére már ezres nagyságrendben kötöttek Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási (MFO) szerződést az ügyfelek.

Kandrács Csaba kitért arra is, hogy az MNB idén tavasszal kiadott hasonló körlevele után újabb elvárást fogalmaz meg arról, hogy a biztosítók halasszák el az osztalékfizetéseket, illetve arról, hogy halasszák el a javadalmazási politikájukban szereplő változó javadalmazások teljesítését is a jövő évre. Ennek oka, hogy

a vírushelyzet miatti bizonytalanságok nem múltak el őszre.

2021-ben is csak akkor lesz mód ilyen kifizetésekre, ha az adott biztosító tőkefeltöltöttsége eléri az uniós és hazai szokásos piaci átlagot. Mint hangsúlyozta, az MNB intézkedések így a „válságállóság” további fenntartását szolgálják, hiszen a járványhelyzet még elhúzódhat a következő hónapokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×