eur:
394.38
usd:
362.91
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Tömegesen adhatják el lakásaikat a budapestiek

Az elmúlt egy-két évben befektetési céllal, részben lakáshitelből vásárlók a hitelmoratórium lejártával eladhatják az ingatlanukat – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

A befektetési célú vásárlók egy része 2018-ban és 2019 első felében lakáshitelből finanszírozta a lakásvételt és a kiadásból, majd elsősorban a turistákat célzó rövid távú lakáskiadásból fizette a törlesztőrészletet. A járvány miatt azonban töredékére esett a Budapestre látogató turisták száma, így e lakások jelentős része jelenleg üresen áll vagy hosszabb távra adták bérbe – írja a napi.hu.

A kínálat növekedése miatt az albérletárak is 10-15 százalékkal csökkentek március óta. Az érintett befektetőknek az általános hitelmoratórium márciusi bevezetése még adott egy kis haladékot, de a befektetők egy részére azonban nem vonatkozik majd a moratórium meghosszabbítása, ezért lehet, hogy eladósorba kell tenniük az adott lakást.

Az utóbbi években a fővárosban vásárlók 30 százaléka befektetési céllal vett ingatlant, így az ingatlan.com becslése szerint körülbelül 4-5 ezer lakásról lehet szó, amelyeknél felmerülhet a lakáseladás. Ez a mennyiség a budapesti adásvételek éves forgalmának 10-12 százalékát teheti ki.

A portál adatai szerint szeptember végén az eladásra kínált budapesti használt lakások medián négyzetméterára 715 ezer forint volt, ez lényegében stagnálásnak felel meg éves összevetésben. A VII. kerületben 813 ezer forintnál tart az átlagos négyzetméterár, ez viszont már 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ha sokan döntenek az eladás mellett, az olyan hullámot generálhat a belvárosban, amely akár a külső kerületekbe kigyűrűzve is alacsonyabb árakat eredményezhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×