eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Tömegesen adhatják el lakásaikat a budapestiek

Az elmúlt egy-két évben befektetési céllal, részben lakáshitelből vásárlók a hitelmoratórium lejártával eladhatják az ingatlanukat – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

A befektetési célú vásárlók egy része 2018-ban és 2019 első felében lakáshitelből finanszírozta a lakásvételt és a kiadásból, majd elsősorban a turistákat célzó rövid távú lakáskiadásból fizette a törlesztőrészletet. A járvány miatt azonban töredékére esett a Budapestre látogató turisták száma, így e lakások jelentős része jelenleg üresen áll vagy hosszabb távra adták bérbe – írja a napi.hu.

A kínálat növekedése miatt az albérletárak is 10-15 százalékkal csökkentek március óta. Az érintett befektetőknek az általános hitelmoratórium márciusi bevezetése még adott egy kis haladékot, de a befektetők egy részére azonban nem vonatkozik majd a moratórium meghosszabbítása, ezért lehet, hogy eladósorba kell tenniük az adott lakást.

Az utóbbi években a fővárosban vásárlók 30 százaléka befektetési céllal vett ingatlant, így az ingatlan.com becslése szerint körülbelül 4-5 ezer lakásról lehet szó, amelyeknél felmerülhet a lakáseladás. Ez a mennyiség a budapesti adásvételek éves forgalmának 10-12 százalékát teheti ki.

A portál adatai szerint szeptember végén az eladásra kínált budapesti használt lakások medián négyzetméterára 715 ezer forint volt, ez lényegében stagnálásnak felel meg éves összevetésben. A VII. kerületben 813 ezer forintnál tart az átlagos négyzetméterár, ez viszont már 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ha sokan döntenek az eladás mellett, az olyan hullámot generálhat a belvárosban, amely akár a külső kerületekbe kigyűrűzve is alacsonyabb árakat eredményezhet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×