eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Fotó: facebook/@FenyUtcaiPiac

A raktárkészlet tartja sakkban a magyar húsforgalmazókat

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése után elrendelt exporttilalom miatt raktárban ragadt húst a cégek dömpingáron teríthetik, ezzel pedig lenyomják a hazai húsfeldolgozók árait.

A magyar piac is reagált arra, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) németországi megjelenése gyors árcsökkenést hozott Németországban – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Az élő sertés ára Németországban – amelyhez a magyar piac is igazodik – egy hét alatt 20 eurócentet esett. Ezután a korábbi 400 forint körüli hazai felvásárlási árak is 360-385 forintra csökkentek. Az élő sertés exportára ugyanakkor megmaradt a 400 forint körüli szinten.

A sertéspestis németországi megjelenését szeptember 10-én jelentették be, azóta az említett árcsökkentéseken kívül nem történt érdemi változás, így árumozgás sem. A magyarországi piaci szereplők azért aggódnak, hogy az exporttilalom miatt bennragadt húst a cégek dömpingáron terítik, ezzel pedig lenyomják a hazai húsfeldolgozók árait.

Éder Tamás arról is beszélt a lapnak, hogy a járvány második hullámának egyelőre nincs érezhető hatása az ágazatra, de a turizmus nem indult újra, sok embernek kevesebb lett vagy megszűnt a jövedelme, ami károsan hat a keresletre. Mindennek következében a húsiparosoknak a szakmai szervezet elnöke szerint az idei nem lesz jó év.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×