eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rendőrök járőröznek a debreceni nagypiacon 2020. április 4-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Hullámvasútra ültette az agrárium szereplőit a járvány

Vegyes képet mutat a koronavírus-járvány miatt a hazai élelmiszer-ellátás. Hektikusan és ágazatonként eltérő módon érintette eddig az agrárgazdaságot a világjárvány - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy egyes ágazatokban, amelyek a hotel-étterem szegmensbe vagy a menzákra voltak beszállítók, és nem volt más értékesítési lábuk, lekapcsolták a villanyt.

"Nyilván ide kell sorolni azokat az ágazatokat is, amelyek erősen ki vannak téve az exportnak; a nyers tej volt az első ilyen ágazat, amelyből jelzéseket kaptunk, de a húsbárányágazat is a legizgalmasabb pillanatban állt le" - utalt a járvány kezdeti időszakára, a nagyböjt heteire Győrffy Balázs.

A virág- ésa hajtatott zöldség értékesítés is megakadt a járvány kitörésekor.

Aztán fordult kocka, a lakosság körében felvetődött a kérdés:

lesz-e elég élelmiszer?

Vásárlási hullám indult el, és ennek megfelelően viszont egyes termékek iránt nem hogy csökkent, de nőtt a kereslet.

"Sajnos ez csak egy átmeneti időszak volt, sőt a foglalkoztatás bizonytalansága miatt nagyon sokan a fogyasztásukat is visszafogták" - folytatta a kamarai vezető.

A helyzet hatására vásárláskor az ár sokaknál elsődlegessé vált. Az élelmiszer-pazarlás megszűnt, Győrffy Balázs szerint jelentős részben azért, mert a háztartásokban jobban ki tudják számolni, miből mennyi kell, erre az éttermek kevésbé képesek.

Szerinte a legfontosabb továbbra is az lenne, hogy az ágazat működőképessége stabil legyen.

"Jól látható volt, hogy a spájzolós időszakban is a magyar termelők képesek voltak ellátni a lakosságot jó minőségű élelmiszerrel, közben azonban figyelni kell arra, hogy a többletet külföldön értékesíteni lehessen. És hát vannak olyan dolgok, amiken el kell gondolkodni: Magyarországon rendelkezésre áll minden a dobozos tejhez, a kupakon kívül, amit egy ideig külföldről nem lehetett behozni. Az ilyenek tehát feladatot jelentenek" - hívta fel a figyelmet a szkamember.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×