INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

tojás

koronavírus

tojásszövetség

Nem hagyta érintetlenül a tojáspiacot sem a járvány

Nem hagyta érintetlenül a tojáspiacot sem a járvány

Infostart

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében.

Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – idézi a Világgazdaság a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentését.

Ezen belül az M méretosztályú dobozos tojás csomagolóhelyi ára 13 százalékkal, darabonként 28 forintra, az L méretosztályú dobozos tojás pedig 9 százalékkal, 32 forintra emelkedett. Az átlagnak megfelelő volt az M-es tálcás tojás árának emelkedése a csomagolóhelyeken: a 12 százalékos drágulás 24 forintos darabonkénti árat eredményezett, míg az L-es méretű tálcás tojás 17 százalékkal, 27 forintra drágult.

Ez még részben a koronavírus hatása,

ami leginkább a húsvét előtti két–három hétben kicsúcsosodó keresletbővülésben jelentkezett – fogalmazott a gazdasági napilapnak a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége alelnöke.

A Tojásszövetség adatai szerint az ünnep előtt egyes helyeken kétszeres, de minden termelőnél legalább 20–30 százalékos többletigény jelentkezett.

Mindemellett a madárinfluenza is hat az árakra – tette hozzá Major Zsolt. A hatalmas károkat okozó járvány a tojóágazatot elsősorban azért érintette, mert a korlátozás alatt álló területeken tilos volt a telepítés, így májusban sok telepen nem tudtak új állományokat termelésbe állítani. Ezzel gyakorlatilag egy

átmeneti hiány lépett fel, ami felfelé srófolta az árakat.

A jelenlegi árszint ebben az időszakban – ellentétben a tavalyi húsvéttal – teljesen reális, fedezi a költségeket, és normál nyereséget is tartalmaz – jegyzik meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018