eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Fordulat a hazai benkinkutakon, nem a jó irányban

Néhány hete Magyarországon még az egyik legalacsonyabb volt az üzemanyagok ára a régióban, most viszont már Ausztriában is olcsóbb a gázolaj.

Óriási fordulat történt néhány hónap alatt az üzemanyagárak alakulásában abból a szempontból, hogy míg korábban Magyarországon viszonylag jó áron lehetett hozzájutni a benzinhez és a gázolajhoz a szomszédos országokhoz képest, ez már nem így van.

Szerdán a benzin ára bruttó 2 forinttal fog csökkenni, a gázolaj ára viszont továbbra is változatlan marad, már 10 napja nem változott a gázolaj ára itthon. A 95-ös benzin átlagára így 370 forintra változik, a gázolaj átlagára pedig marad 385 forint.

Az utóbbi hetekben látványosan romlott a magyar üzemanyagárak térségi helyezése – írja a Népszava a 77 ezer tagot számláló fuvarbörze, a Cargopedia.hu legfrissebb áradatai alapján. Április végén még Magyarország és a hét szomszédos állam rangsorában a hazai autósok kivételesen kedvező helyzetben voltak, az elmúlt hetekben a hazai benzinár a nyolc közül már csak a 4. legolcsóbb, a gázolaj pedig a harmadik legdrágább. Ez évek óta mindkét üzemanyagfajta esetében a legrosszabb helyezés.

Benzinárban Ukrajna, Románia, Szlovénia a sorrend, míg a gázolaj esetében az örökös első Ukrajna után már Románia, Ausztria, Szlovénia és Szlovákia is beelőzött.

A helyzet romlásának legkézenfekvőbb magyarázata a július elsején megemelt jövedéki adó. A 2016-ban elfogadott szabályok szerint öt forint plusz áfával nő a benzinár és nettó 10 forinttal drágul a gázolaj, ha az Európában irányadó, Brent nyersolaj hordónkénti ára egy negyedév átlagában nem éri el az 50 dollárt. A koronavírus-válság miatt a második negyedévi átlag 30 dollár alá zuhant. Így – a szabály bevezetése óta másodszor – emelkedett az adó és vele az ár is. Emellett június elején a biztonsági készletezési díj miatt is nőtt az ár körülbelül 2-2 forinttal.

Grád Ottó, a legnagyobb hazai olajcégeket tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az adóemelések mellett az áremelkedés lehetséges okaként a forint gyengülését is említette. Emellett felmerülhet a térséget ellátó olajfinomítók változó árpolitikája is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×