INFORÁDIÓ
2021. május 8. szombat
Mihály

nemzeti útdíjfizetési szolgáltató

núsz

közlekedés

autópálya-matrica

Érdekes folyamatok a magyar utakon

Érdekes folyamatok a magyar utakon

Infostart

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. 2020-ra tervezett éves bevételének több mint fele már megérkezett a költségvetésbe, az év első hat hónapjában e-matrica vásárlásokból mintegy 42 milliárd forint, e-útdíjból pedig több mint 132 milliárd forint folyt be - közölte a szolgáltató hétfőn.

A közlemény szerint eddig a NÚSZ idei tervének 52 százaléka teljesült.

Kifejtik, az e-matricák értékesítésében kifejezetten jól indult az év, januárban és februárban 7-7 százalékkal több vignetta fogyott 2019 hasonló időszakához képest.

Áprilisban kelt el a legkevesebb e-matrica, a pandémiás helyzet miatt a közlekedők ugyanis csak 30 százalékát váltották meg a tavaly áprilisi mennyiségnek. A növekedés tavasz végén újra megindult, júniusban - 73 százalékban - már közelített az e-matrica vásárlások száma a múlt év júniusihoz.

A járvány első hullámának lecsengése után

elsőként a megyei e-matricák iránti kereslet nőtt,

májusban 9 százalékkal, júniusban pedig több mint 15 százalékkal fogyott több belőle, mint az előző év azonos hónapjaiban. Júniusban már az éves országos vignettákból is mintegy 6 százalékkal több kelt el, mint 2019. júniusban.

A közleményben kiemelték,

érdekesen alakult a pandémiás időszakban a havi motoros matrica vásárlása: nagyobb visszaesés csak kora tavasszal, márciusban volt tapasztalható,

a negyedik hónapban a tavaly áprilisi mennyiség 80, az ötödik hónapban a múlt májusi mennyiség 92 százaléka kelt el.

A teherforgalomból származó útdíjbevétel alakulása 2020 első fél évében jóval egyenletesebb volt. Az első három hónapban tapasztalt - az előző évi bázishoz viszonyított - 1-3 százalékos növekedés után áprilisban volt mérhető a legnagyobb visszaesés, az év negyedik hónapjában a 83 százaléka folyt be a tavaly áprilisi e-útdíj bevételnek. Májustól ez az arány növekedésnek indult, és júniusban az útdíjbevétel már meg is haladta mintegy 2 százalékkal a 2019. júniusit.

A NÚSZ értékelése szerint jó döntésnek bizonyult, hogy a tranzit áruforgalom előtt az ország nem zárta le a határait, ezáltal - valamint a kamionstop időszakos felfüggesztésével - biztosított volt a tranzitforgalomból származó költségvetési bevétel. Július első napjainak adatai szerint ebben a hónapban már akár jelentős bevételtöbblet is összejöhet az egy évvel korábbihoz képest - tették hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018