INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

tunézia

kormányfő

lemondás

belpolitikai válság

A 2020. július 15-én közreadott képen Eljesz Fahfah, Tunézia miniszterelnöke hivatalba lépési ünnepségén Tuniszban február 28-án. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök lemondott posztjáról, mert bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene.

Lemondott a kormányfő, belpolitikai válság Tunéziában

Infostart / MTI

Benyújtotta lemondását Eljesz Fahfah tunéziai kormányfő, belpolitikai válságot idézve elő az észak-afrikai országban, amely a koronavírus-járvány súlyos gazdasági kihatásaival próbál megbirkózni.

Egy kormányzati közlemény szerint Fahfah a nap folyamán nyújtotta be lemondását Kaisz Szaíd köztársasági elnöknek. Politikai források a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy Szaíd kérte erre a miniszterelnököt, mivel a parlamentben egyre hangosabban követelték menesztését vélt összeférhetetlenség miatt, amiért állami megbízásokat kapott vállalatok részvényese volt. Fahfah tagadta, hogy szabálytalanságot követett el. A 2019-es parlamenti választásokon első helyen végzett, mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) ennek ellenére bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez kezdett el támogatást gyűjteni a parlamentben.

Az államfőnek most ki kell jelölnie Fahfah utódját, a törvényhozás azonban mélyen megosztott a rivális politikai erők között, így nem biztos, hogy sikerül újabb koalíciót alkotni, ami viszont előrehozott választásokhoz vezetne.

Szakértők szerint Fahfah alig öt hónapja hivatalban lévő kormányának összeomlása tovább késlelteti a szükséges gazdasági reformokat és tovább bonyolítja a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

Az 2011. évi politikai átalakulások, az "arab tavasz" bölcsőjeként is ismert észak-afrikai országban stagnál a gazdaság az életszínvonal csökkenése mellett, miközben a tunéziaiak egyre csalódottabbak az elmaradt gazdasági fellendülés miatt.

A mély politikai megosztottság megnehezítette Fahfah számára a külföldi befektetők által is követelt gazdasági reformok végrehajtását, amelyek Tunézia költségvetési hiányát és köztartozásait fenntartható mederbe lennének hivatottak terelni. A pandémia csak rontott a helyzeten. Szakértők szerint a tunéziai gazdaság az idén 6,5 százalékkal fog zsugorodni.

Az ország szegényebb térségeiben tüntetések törtek ki, a megmozdulások résztvevői munkahelyeket és állami támogatást követelnek.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018