eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Party 2019 nevű rendezvényen Debrecenben a Red & White Klubban, 2019. július 24-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Veszélyes helyzetbe került a karanténgeneráció

Kiugróan megnőtt a 25 év alattiak között a munkanélküliség a koronavírus-járvány alatt az Európai Unióban és Magyarországon is.

A hirtelen jött válságokban a foglalkoztatók úgy igazodnak a megváltozott helyzethez, hogy nem küldik el a munkavállalóikat, hanem megpróbálnak nem felvenni az üres álláshelyekre, és megszakítják azokat a kapcsolatokat, amelyek diákszövetkezeten, munkaerő-kölcsönzőn keresztül segítették a munkáját. Ezek mind atipikus jogviszonyok, amelyek jellemzően a fiatalokat érintik, és ilyen válságban mindig a fiatalok találkoznak legerősebben a munkaerőpiac visszaesésével – mondta az InfoRádióban Balás Gábor, a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója.

Magyarország alacsony munkanélküliségi szintről kezdte a válságot, ellentétben például Dél-Európával , ahol még mindig a 2008-as válság nyomait viseli a fiatalok munkaerőpiaca, ennek ellenére itthon is legnagyobb arányban a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit rontotta a koronavírus-járvány.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálata adatai szerint a fiatalokat nagyobb számban foglalkoztató ágazatokban jelentősebb visszaesés volt az elmúlt három hónapban a munkaerőpiacon. Az összes foglalkoztatott hat százalékát adják a fiatalok, de nyolc százalékuk dolgozik a szálláshely-szolgáltatásban, ahol a legjelentősebb, 36 százalékos visszaesés volt, és 17 százalékuk van a kereskedelemben, ahol 9 százalékos volt a csökkenés – ismertette az adatokat a kutató.

A válság idején a munkaerőpiacra lépő generációt ráadásul nemcsak a bevételkiesés sújtja, hanem akár tíz évvel később is érzékelteti hatását a kedvezőtlen indulás,

ezt amerikai kutatások mutatták ki a 2008-as válság után. Az akkor kezdő generáció alacsonyabb fizetéssel és lényegesen rosszabb foglalkoztatási rátával bír, mint az utána következők.

"A pályakezdő, ha folyamatosan negatív reakciókat kap, akkor elbizonytalanodik a saját képességeiben, elfogad olyan ajánlatokat is, amelyek lényegesebb kevesebb jövedelmet biztosítanak, és ha ezt elfogadja, akkor nagyon mélyről indul, beleragad ebbe a jövedelmi pozícióba" – mondta Balás Gábor, és hozzátette, emiatt van szükség a kialakult helyzet kezelésére, az úgynevezett karanténgenerációnak komplex segítő programokat kell indítani.

"A legfontosabb, hogy ne kezdjék ezek a fiatalok munkanélküliként, pláne tartós munkanélküliként életpályájukat a piacon, ne legyen belőlük egy saját magában nem bízó generáció" – mondta a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×